La Justícia belga ha decidit aquesta nit deixar en llibertat el president Carles Puigdemont i els consellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, amb només mesures cautelars. Aquestes són l'obligació de restar a Bèlgica, i el compromís de comparèixer davant del jutjat quan se'ls demani. No s'hi ha inclòs cap mesura de compareixença periòdica ni tampoc cap prohibició de parlar als mitjans de comunicació.

Els membres del Govern s'havien presentat aquest matí a les 9.15 a la policia belga, en una acció concertada amb la Justícia, i han passat a la Fiscalia de Brussel·les. Han triat que el procediment fos en neerlandès, per consell dels advocats, i en conseqüència la primera decisió ha anat a càrrec d'un jutge flamenc.

Els membres del govern han respost a les preguntes del magistrat de forma individual durant 5 hores i 40 minuts, al llarg de la tarda, en intervencions que s'han fet amb traducció simultània.

La decisió inicial de la Justícia belga, que ha rebut una ordre de detenció europea impulsada per Espanya, contrasta amb la decisió de l'Audència Nacional espanyola, que va enviar a presó preventiva el vicepresident Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Carles Mundó. També estan en presó preventiva els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.