Els juristes del Col·lectiu Praga i de Drets han denunciat en un manifest obert a altres professionals del ram, que els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, s'han de considerar presos polítics, perquè el seu empresonament no ha respost a criteris legals sinó a un "ús ideològic del Dret". Al seu entendre, ha quedat de manifest que "s'ha trencat el principi de la separació de poders a l’Estat espanyol, un ús partidista de la Fiscalia, la vulneració de drets fonamentals, la violació del dret al jutge predeterminat per la llei, i un abús del Dret".

Entre els juristes del Col·lectiu Praga i Drets hi ha Enric Argullol, Maria Dolors Feliu, Joan Queralt, Joan Vintró i Antoni Pigrau, entre d'altres.

Segons els juristes, els fets que han donat lloc a la imputació "no poden constituir un delicte de sedició, d’acord amb el Codi Penal vigent, sinó un lliure exercici del dret de manifestació". A més insisteixen que "l’Audiència Nacional (i el seu Jutjat Central d’Instrucció) no és el tribunal competent ni, per tant, el jutge predeterminat per la llei, sinó que "hauria de ser un jutjat d’instrucció amb seu a Catalunya". Finalment, afirmen que no s’han donat els supòsits que la llei d'enjudiciament criminal i la jurisprudència constitucional exigeixen per dictar presó provisional. "És patent en aquest punt la manca de motivació de la interlocutòria: ni ha demostrat per què hi ha risc de fuga, ni com podrien els imputats haver materialitzat la destrucció de proves, ni com juga en aquest cas el risc de la reiteració delictiva, quan són milers i milers de persones les que voluntàriament es mobilitzen", apunten.

 

 

Els juristes fan una velada al·lusió a Turquia i al fet que un dels elements que s'utilitzen per negar-li la incorporació a la UE és que no respecta els drets humans. "Entenem que l’empresonament dels senyors Cuixart i Sànchez els converteix en presos polítics i situa l’Estat espanyol al mateix nivell d’altres Estats que infringeixen drets fonamentals per motivacions polítiques, i que no respecten el principi de legalitat, cosa que els ha impedit d’entrar a la Unió Europea", indiquen.

El manifest reclama l'alliberament immediat dels dirigents de les dues entitats catalanes.