Junts pel Sí i la CUP podrien perdre la majoria absoluta en el cas que hi hagués eleccions al Parlament. La coalició independentista obtindria entre 58 i 60 escons, pel que cauria entre dos i quatre escons; mentre que la CUP també patiria una important davallada: passaria dels 10 als 8 escons.

Amb tot, per la banda alta, les formacions polítiques independentistes es quedarien just amb la majoria absoluta (68 diputats); però per la banda baixa, només obtindrien 66 escons, a dos de la majoria necessària per governar. "La suma és més precària de la que hi ha actualment, però tampoc se'n beneficia el bloc no independentista", ha explicat el president del CEO, Jordi Argelaguet.

Així és. Mentre el bloc independentista es quedaria amb entre 66 i 68 –per sota dels 72 diputats actuals–, el conegut com a bloc constitucionalista obtindria uns resultats bastant semblants als aconseguits a les eleccions del 27-S, amb una forquilla d'entre 48 i 50 escons, per sota dels 52 dels darrers comicis.

Els comuns assetgen Cs

Com s'explica que ambdós blocs, independentista i unionista, perdin suports? Perquè la tercera via dels comuns guanya molts adeptes. Concretament, si es fessin eleccions al Parlament de Catalunya, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) pujaria des dels 11 diputats actuals fins als 18-19, en una pujada sense precedents.

La candidatura dels comuns es quedaria molt a prop de Cs, que cauria dels 25 als 20-21 diputats, formació a la qual podria disputar el segon lloc. Tal com Cs, el PSC també cauria lleugerament. De fet, l'únic partit del bloc constitucionalista que puja és el PP, que ara tindria 13 escons, en comptes d'11.

Junqueras i Rajoy, el millor i el pitjor

Pel que fa a la valoració dels líders catalans i espanyols, el CEO desvela que el polític que rep la millor valoració és el vicepresident Oriol Junqueras, amb un 5,58, mentre que el que obté la pitjor puntuació és Mariano Rajoy, amb un 1,82 sobre 10. L'únic perfil que suspèn fins i tot entre els seus votants, un fet inèdit, és Carina Mejías, la portaveu de Cs a l'Ajuntament de Barcelona.

Junqueras supera Puigdemont per poc: el president de la Generalitat es queda a tres dècimes amb un 5,38 de valoració. Tot seguit, se situen Benet Salellas (5,14) i Xavier Domènech (5,10), que juntament amb Puigdemont i Junqueras són els únics polítics que reben l'aprovat dels catalans.