L'Audiència de Barcelona ha condemnat a quatre anys i mig de presó l'exconseller d'Interior Miquel Buch per un delicte de malversació per nomenar com a assessor un mosso d'esquadra que feia d'escorta de Carles Puigdemont quan va marxar de Catalunya el 2017. Les mostres de suport i indignació per part de Junts per Catalunya a Buch han estat immediates. A través de les xarxes socials, Junts ha mostrat "el seu enèrgic rebuig a la sentència emesa avui pel TSJC contra el conseller Miquel Buch i el servidor públic Lluís Escolà". Des de la formació denuncien que es tracta d'una sentència "injusta, completament desmesurada i que denota un clar ànim de venjança". 

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha considerat la sentència com "una autèntica animalada", i ha denunciat que "és venjança, no és justícia". Turull ha mostrat el seu suport a Buch i Lluís Escolà.

En la mateixa línia s'ha manifestat la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha considerat "una barbaritat" les penes de presó i inhabilitació. Tanmateix, ha advertit que "la lluita de l’estat continua. La nostra, també". 

Tuit Laura Borràs Buch

El president del grup parlamentari de Junts al Parlament, Albert Batet, ha enviat tot el seu suport als dos condemnats i ha lamentat que "la infàmia de la justícia espanyola contra l’independentisme no té límits". 

El vicepresident de Junts, Josep Rius, ha titllat la sentència de "salvatjada" i ha assegurat que la decisió es tracta "d'un nou episodi del "a por ellos" contra Catalunya i els independentistes". 

tuit Josep Rius Miquel buch

L'exconseller Josep Rull ha assegurat que la condemna de Miquel Buch i Lluís Escolà és per "haver protegit el president Puigdemont. És exactament això". A més, ha afirmat que es tracta d'una venjança, "sense matisos". 

tuit Rull sentència buch

Per la seva banda el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha asseverat "quina barbaritat!", i considera que és "una condemna que assenyala l'anomalia". Per a Antich l'única solució és l'amnistia.