Ni els més veterans del Parlament recorden una presidència de la Mesa tan incerta com la que aquest dilluns s'ha d'escollir. Això no obstant, a mig matí s'ha sabut que Junts proposava el nom de l'exconseller Josep Rull per presidir l'òrgan de govern de la cambra, després de tancar un acord amb ERC i la CUP, mentre que els grups unionistes han fet evident la incapacitat de posar-se d'acord per investir un candidat del PSC, la qual cosa ha aplanat el camí a l'exconseller. El desllorigador final s'ha fet esperar perquè depèn del vot d'ERC i l'acord encara no estava tancat. Amb la cambra molt fraccionada, en plena ressaca de les eleccions europees, mentre Esquerra obre en canal el debat sobre el seu futur i amb la perspectiva de les negociacions per a la constitució del nou Govern, la presidència de la cambra s'ha convertit en una patata calenta que els partits han decidit deixar coure fins al darrer instant.

L'aritmètica és tan endimoniada que qualsevol moviment pot alterar el resultat. Rull ha de sumar als 35 diputats de Junts, els 20 d'ERC, per vèncer al candidat del PSC, la formació que amb 42 vots, va guanyar les eleccions. Els socialistes no superarien el candidat independentista, encara que comptés amb els 6 diputats dels Comuns. Aquesta combinació, però, funcionaria sempre que el PP i Vox votin els seus propis candidats. En cas que els populars votessin el candidat del PSC, a canvi de garantir-se un lloc a la Mesa, la presidència seria per al PSC, amb una suma que repetiria la famosa combinació que va portar Collboni a l'alcaldia de Barcelona.

Això no obstant, a primera hora de la tarda, els Comuns han deixat clar que no votaran en cap acord que inclogui el PP i, per tant, davant l'entesa entre Junts i ERC, votaran la seva candidata, Susanna Segòvia, en primera votació i s'abstindran en segona. També Vox ha anunciat que no té cap intenció de votar un candidat socialista.

El ple començarà a les 16 hores, amb la Mesa d'Edat que presidirà el diputat de Junts, Agustí Colomines, acompanyat dels dos diputats més joves Júlia Calvet de Vox i Mar Besses d'ERC, que s'encarregaran de les dues secretaries. La Mesa haurà de ventilar, abans de començar les votacions, què fer amb els vots de Carles Puigdemont i Lluís Puig, després que el TC va tombar la setmana passada el vot a distància de Puig la darrera legislatura.

Josep Rull, que ja va estar a la Mesa, com a secretari tercer amb Núria de Gispert a la presidència, va ser conseller de Territori i Sostenibilitat al Govern de Carles Puigdemont. Per la seva participació en el referèndum de l'1-O va ser condemnat a deu anys i sis mesos de presó inhabilitació absoluta per sedició. Va ser amnistiat pel govern de Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!