Junts ha registrat aquest divendres al Congrés una proposició de llei per evitar que es repeteixi l'actual bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La intenció del partit independentista és reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè els vocals del Consell siguin destituïts automàticament quan compleixin els cinc anys de mandat. D’aquesta forma, es forçaria la seva substitució. 

La iniciativa de Junts arriba tres dies després que el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, hagi amenaçat de dimitir per fer inevitable l'elecció dels nous membres de l'òrgan de govern dels jutges. I és que el mandat dels jutges del Consell General del Poder Judicial va expirar el desembre del 2018. 

A més, Junts ha reclamat que compareguin al Congrés per donar explicacions del bloqueig actual tant la ministra de Justícia, Pilar Llop, com el mateix Lesmes. El diputat de Junts, Josep Pagés, ha explicat que, si tirés endavant la proposició de llei, els vocals amb mandat caducat perdrien "els seus sous i prerrogatives". "Això obligaria els partits polítics a posicionar-se i a arribar a acords sobre el nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial", apunta. Ara bé, l’aprovació de la proposta de Junts requereix majoria absoluta en tractar-se d'una llei orgànica.

Concretament, Junts pretén retocar l'article 570 de la Llei del Poder Judicial. A més del cessament automàtic en complir els cinc anys de mandat, el partit independentista planteja que mentre no siguin elegits els seus substituts, les funcions "estrictament administratives i sancionadores" del Consell les exerceixin tres dels membres sortints: el de més edat, el més jove i qui s'hagi incorporat en darrer lloc.

Amb tot, però, la proposició de llei contempla que fins que no es renovin els membres del CGPJ, aquests tres vocals que dirigiran la transició no puguin proposar nomenaments, pronunciar-se davant del nomenament d'un nou fiscal general, interposar conflictes d'atribucions entre òrgans de l'Estat o emetre informes sobre lleis o sobre els expedients de responsabilitat patrimonial "per un funcionament anormal de l'Administració de Justícia".

El grup parlamentari de Junts al Congrés ha presentat aquesta proposició de llei justament després que Carlos Lesmes hagi criticat la “desjudicialització” de la política.

Carlos Lesmes critica la desjudicialització del procés

Aquest dimecres, després de reclamar una reunió urgent entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo per desbloquejar el CGPJ, Carlos Lesmes ha criticat el discurs que defensa la desjudicialització del conflicte català: "Existeix el risc que s'acabi produint una fugida de la llei o, el que és més greu encara, del principi d'igualtat en la seva aplicació". 

En l'acte d'obertura de l'any judicial presidit per Felip VI d'aquest dimecres, Lesmes ha escomès contra alguns sectors polítics favorables al diàleg amb l'independentisme i ha lamentat que es parli de "fugir dels jutges" en relació amb Catalunya "com si fossin aquests els que haguessin provocat els conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat".