Junts per Catalunya i Esquerra Republicana insisteixen a demanar responsabilitats al president de la Generalitat, Salvador Illa, per "l'apagada informativa" el dilluns de la setmana passada. A l'espera que Illa doni explicacions aquesta tarda al ple del Parlament, les portaveus juntaires i republicanes a la cambra catalana, Mònica Sales i Ester Capella, esperen que el líder socialista doni explicacions i assumeixi responsabilitat per "l'actuació lenta i erràtica" en l'apagada electrònica que va durar gairebé durant tot el dia. "Va trigar vuit hores a comparèixer davant la ciutadania i ho va fer just després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez", ha lamentat la vicepresidenta de Junts en una roda de premsa aquest dimarts al Parlament. "Un Govern no s’apaga, sinó que ha d’estar permanentment encès. No pot tornar a passar mai més", també ha dit Ester Capella

La dirigent juntaire ha qualificat "d'inadmissible" que el president de la Generalitat estigués "desaparegut i amagat" durant els "moments més crítics de l'emergència". Això sí, Sales ha atribuït a "falta de lideratge" l'actitud d'Illa davant l'apagada elèctrica i l'ha acusat de "supeditar la política de la Generalitat a la política comunicativa de la Moncloa". Amb tot, el passat divendres els juntaires van demanar la compareixença del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament perquè doni explicacions sobre "l'apagada informativa" durant la gran apagada del 28 d'abril. "Seria estrany que no atengués aquesta petició. Ha de retre comptes", ha afegit la portaveu de Junts al Parlament. Preguntada per si es plantegen demanar la dimissió o reprovació del conseller, Sales ha dit que primer escoltaran les explicacions de Dalmau abans de prendre una decisió. Junts també ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries per escrit dirigides al conseller de la Presidència en aquest sentit.

Per la seva banda, els republicans han lamentat que els únics que van estar informant de forma permanent van ser els mitjans de comunicació durant l'apagada. "El Govern no hi va ser i, quan hi va ser, va ser a remolc de la Moncloa", ha carregat Capella, que demana una Generalitat que no estigui apagada, sense veu i que no doni resposta als ciutadans de forma directa i immediata. "Els governs han de prendre les regnes en tot moment. Cal que de portes en fora expliquin que estan fent feina. Cal que el president Illa recuperi el lideratge, exerceixi la sobirania i ho faci amb tota l’ambició nacional", ha insistit la republicana. 

La CUP vol una comissió d'investigació

Per la seva banda, la CUP vol que el Parlament creï una comissió d'investigació sobre l'apagada elèctrica. Així ho ha dit el diputat cupaire Dani Cornellà, que ha defensat que aquest òrgan permetria que es depuri responsabilitats si s'ha produït negligències. Per a la CUP una comissió d'investigació és "la millor opció" per esclarir les causes de l'apagada perquè els citats estan obligats a comparèixer-hi. Cornellà ha explicat que estan fent arribar la seva proposta als diferents grups parlamentaris per buscar el seu suport, tot i que no ha concretat quina resposta estan rebent de la resta de formacions. Les comissions d'investigació les ha d'aprovar el ple i han d'estar proposades per dos grups parlamentaris o la cinquena part dels diputats.

Qui també ha estat dur amb el Govern d'Illa ha estat l'extrema dreta de Vox. La diputada María Elisa García ha afirmat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, “si tingués un mínim de decència el que faria és marxar i amagar-se en una cova” per la gestió del Govern durant la gran apagada elèctrica de dilluns passat. La diputada espanyolista ha dit que la Generalitat vol “causar confusió sobre les causes” de l’apagada, però que en realitat “estan meridianament clares” i ha atribuït la fallada del sistema a les energies renovables. Vox també va reclamar just fa una setmana la compareixença al Parlament d’Illa, de la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, i de la de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, arran de l’apagada.

El tripartit, "a ple rendiment"

D'altra banda, aquest dimecres es vota el primer suplement de crèdit de 1.100 milions d'euros com a alternativa a la manca de pressupostos de la Generalitat. Com que el PSC ho ha acordat amb ERC i els Comuns, la portaveu de Junts al Parlament ha denunciat que el "tripartit" està aprovant els pressupostos per la "porta del darrere". “Així no es pot governar un país”, ha sentenciat. “Utilitzen aquesta maniobra per intentar dissimular que l’acord per a la investidura del president Illa era, a l’hora de la veritat, un acord de legislatura entre PSC, ERC i Comuns”, ha dit Sales.

Demana a Illa que condemni l'operació Catalunya

Després que s'hagi fet públic que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va ser la primera víctima de Pegasus a l'Estat espanyol i que va començar a ser espiat quan exercia de president, Sales ha demanat al Govern i al president Illa una "condemna rotunda" i que "emprenguin les accions legals que creguin oportunes". “Són uns fets d’extrema gravetat que tornen a demostrar que l’Estat espanyol ha vulnerat drets humans i ha fet espionatge contra l’independentisme”, ha lamentat.

ERC treu pit de la llei sobre el cos d'acció exterior

El Parlament de Catalunya votarà aquest dimecres la llei que busca professionalitzar el cos exterior de la Generalitat. "És una eina imprescindible per projectar Catalunya al món", ha explicat la portaveu republicana Ester Capella, que assegura que generarà "més oportunitats". "La llei la vam treballar en el Govern del president Aragonès. Per tant, es dona continuïtat a la feina i la força dels 20 diputats marquen també l’ambició del país i del Govern de la Generalitat", ha dit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!