A ulls dels catalans, Junts per Catalunya s'erigeix com el partit victoriós de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Segons una enquesta feta per Electomania per a Crònica Global, el 26,7% dels 850 catalans enquestats consideren que Carles Puigdemont és el líder polític que surt més reforçat de les negociacions. Per altra banda, el 26,29% dels catalans consideren que els més beneficiats a les negociacions són els socialistes. Així doncs, Junts i PSOE són vistos majoritàriament com els més beneficiats d'aquest acord.

🔴 Acords per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la llei d'amnistia

En canvi, la resta de les formacions són vistes en menor mesura com a victorioses de les negociacions. Per exemple, el 16,4% dels ciutadans consideren que ERC en surt reforçada, i en el cas de Sumar, que s'ha volgut perfilar com a negociador i intermediari, només el 12,5% els veu com a beneficiats pels pactes. És a dir, les dues formacions han capitalitzat menys els seus acords que no pas el PSOE i Junts per Catalunya. 

sondeig pactes investidura
Font: Crónica Global

La perspectiva dels votants 

Els votants de cada partit tenen una perspectiva lleugerament diferent de quins són els actors polítics més beneficiats amb els pactes. Per una banda, els votants de la CUP són els més convençuts que el beneficiat més gran de tots els pactes és el PSOE, concretament, ho veuen així el 32,8% dels votants. Per contra, els que tenen més clar que Junts són els guanyadors d'aquests pactes són els votants del Ciutadans, el 45% dels quals assenyalen la formació de Puigdemont com la més beneficiada. 

Els votants de Junts i el PSOE veuen com a principal beneficiat la formació contrària. El 27,6% dels votants socialistes a Catalunya consideren que Junts surt reforçat dels pactes, mentre que el 26,9% afirmen que el reforçat és el PSOE. A l'inrevés passa a les files de Junts, segons aquest sondeig. El 31,7% dels votants juntaries apunten als socialistes com a majors beneficiaris de tot el procés de negacions, mentre que el 28,1% afirmen que aquest títol recau sobre la seva pròpia formació. 

sondeig pactes investidura per partits
Font: Crònica Global

La "transició pendent"

L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha defensat que amb l'acord entre el PSOE i Junts per a la investidura del president del govern espanyol en funcions i candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, estan fent "en part, la transició pendent". "Estem fent la transició sense els hereus del règim, com es va fer a les transicions europees de postguerra". Ha afirmat que la llei d'amnistia que forma part de l'acord del seu partit amb el PSOE "tanca tota aquesta etapa de repressió" i que l'independentisme recupera el fil del 2017. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!