Junts per Catalunya ha registrat aquest dijous al matí una proposició de llei per impulsar l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya. Aquest és un projecte que ja es va començar a treballar quan Junts formava part del Govern i que, de fet, l'executiu dels republicans ja té l'avantprojecte de llei en audiència pública des del juliol. En una roda de premsa al Parlament, el diputat de Junts, David Saldoni, ha explicat que fan aquest pas "davant un Govern dèbil, inactiu i sense ambició social, econòmica ni nacional". El text presentat remet al treball que ja havien fet l'exconseller de Salut, Josep Maria Argimon, amb la seva homòloga de Drets Socials, Violant Cervera; que té algunes diferències amb l'avantprojecte del Govern d'ERC.

Aquest moviment es produeix un dia després que el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, anunciés durant la sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que registrarien aquesta proposició "davant una actitud dèbil i dubitativa". "Prenem la iniciativa", etzibava Batet. El president Aragonès replicava que el Govern ha estat fent nou plans pilot d'aquesta agència arreu del territori durant el darrer any i retreia a Junts que presenti una proposició de llei quan el projecte de llei de l'executiu ja està en marxa: "Van tard". "Valorem la seva proposta, però el Govern té la seva i la durem al Parlament; vostès tenien aquestes conselleries i no ho van fer, ja ho farem nosaltres", afegia el cap de l'executiu. Davant aquest fet, David Saldoni, que ha fet la compareixença amb el també diputat Jordi Fàbrega, ha argumentat que fan el pas per "fer d'accelerador" i que l'Agència sigui una realitat "tan aviat com sigui possible". Segons ha explicat, amb els terminis que cal seguir, el projecte de llei del Govern no arribarà al Parlament fins d'aquí a tres mesos, motiu pel qual justifiquen haver entrat aquesta proposició per "no haver d'esperar més".

Junts s'obre a fusionar les propostes en ponència

Sobre el fet que hi pugui haver la proposició de llei de Junts sobre l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària i, d'altra banda, el projecte de llei del Govern, Saldoni ha exposat que es podrien fusionar les propostes en la fase de ponència al Parlament, recordant que ja es va fer un pas similar amb la llei de l'audiovisual. L'adjunt al secretari general de Junts per Catalunya ha expressat: "No estem en contra dels treballs que està fent el Govern, estem fent d'accelerador. Es poden arribar a fusionar i que hi hagi un resultat compartit".

En aquesta línia, Jordi Fàbrega ha indicat que la proposició de llei busca "reiterar la voluntat de donar impuls a una feina que ve des de fa molt de temps". "Hi ha pressió per part del sector i és una urgència que hi hagi aquesta coordinació d'informació", ha reivindicat. El que des de Junts lamenten és que el Govern vagi "tard i malament" i han destacat que fins al maig de 2023 no es fa l'autorització per iniciar els tràmits de l'avantprojecte de llei: "Cal anar més de pressa, el Govern ha estat vuit mesos sense fer res". El passat febrer de 2023, els consellers Manel Balcells i Carles Campuzano van anunciar en una roda de premsa que desplegarien l'atenció integrada social i sanitària en set àmbits territorials (Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i Gironès) i expressaven la voluntat que fos una realitat al conjunt del territori a finals del 2024.