S'han destapat més casos d'espionatge contra l'entorn sobiranista. Aquesta vegada per evitar que l'independentisme es fes amb l'ajuntament de Barcelona.  Avui dissabte, La Vanguardia ha revelat que el Centre Nacional d'Intel·ligència no volia de cap manera que l'alcaldia acabés en mans d'Esquerra Republicana, sota la candidatura d'Ernest Maragall. Segons destaca el rotatiu, els serveis secrets espanyols volien saber l'estat de les negociacions a Barcelona. Així, es destaca que a l'escrit que van presentar al Tribunal Suprem -que és qui tutela les actuacions- es pot llegir que es va intervenir el telèfon dels negociadors per la configuració d'un govern entre ERC i Barcelona En Comú, la formació d'Ada Colau. Sobre aquest escàndol, el portaveu de Junts al consistori de la capital catalana, Jordi Martí Galbis, ha defensat que les informacions sobre l'espionatge del CNI a Barcelona demostren que la investidura de Colau va ser una "operació d'Estat" que va començar contra l'exalcalde Xavier Trias.

Martí ha subratllat que en aquell moment Junts ja ho va denunciar i a més, ha criticat un cop més la "il·legalitat permanent amb què actuen els aparells de l'Estat". El portaveu de Junts ha recordat com l'exalcalde Xavier Trias va perdre l'alcaldia de Barcelona per culpa d'una campanya d'acusacions falses contra la seva persona per part de la formació de Colau. "Ho vam veure amb la infàmia preparada contra Xavier Tries i ho hem constatat també ara amb els espionatges a Elsa Artadi, Ernest Maragall i les negociacions per conformar el govern municipal", ha assegurat. Martí, per tant, denuncia una "operació d'Estat" per apartar l'independentisme de la institució més important i més propera a la ciutadania catalana, l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta "operació", segons el portaveu de Junts, ja va començar contra Trias i ara es constata amb les intrusions als telèfons mòbils dels negociadors (Artadi i Margall) per formar govern municipal. Cal recordar que finalment Colau va aconseguir sumar suficients suports, formant així govern amb el PSC de Jaume Collboni i amb el vot a favor extern del partit espanyolista de Manuel Valls.

Junts, mitjançant Jordí Martí Galbis, ha considerat "urgent" un canvi a Barcelona. Segons ell, la capital catalana està en "situació d'emergència per la seva deixadesa, degradació i inseguretat". També ha argumentat que "cal deixar enrere Colau i els comuns, que avui són el principal adversari de la Barcelona capital de Catalunya que vol cuidar la seva gent i recuperar la il·lusió".

Els arguments per justificar l'espionatge que ara han transcendit és que el jutge va permetre l’espionatge per “tallar un nou intent d’atemptar contra la unitat nacional”, a més que algunes persones haurien comès un delicte. I es planteja que l’autorització judicial de l’espionatge pot provocar l’arxivament de les querelles dels espiats amb Pegasus. No obstant això, els afectats exposen que la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) els empara a saber, no el resultat de la investigació, sinó els motius pels quals van ser espiats. És a dir, no cal desclassificar documents, sinó conèixer les resolucions del magistrat del Suprem.