Junts per Catalunya torna a la càrrega contra el Tribunal de Comptes. La formació independentista ha registrat una proposició de llei al Congrés dels Diputats amb un objectiu: retirar la funció jurisdiccional —la capacitat d’enjudiciament— a l’òrgan fiscalitzador per a retornar-lo al poder judicial, que creuen que és qui sempre hauria d’haver exercit aquesta funció. El diputat Josep Pagès ha denunciat que es tracta d’una “institució franquista” que va romandre en la Constitució del 78, una “jurisdicció especial inaudita”.

En l’exposició de motius de la iniciativa, Junts critica que “la Constitució no va atribuir directament cap funció jurisdiccional al Tribunal de Comptes”, però que “el constituent va forçar la introducció d’aquesta possibilitat només per motius espuris”. En primer lloc, “per a permetre la continuïtat d’una jurisdicció especial i privativa atribuïda a principis del segle XIX a la institució que presentava un clar biaix absolutista i colonial”. En segon lloc, “per a donar resposta a les pressions dels empleats i membres del Tribunal de comptes franquista, que veien perillar els seus llocs de treball”.

Segons Junts per Catalunya, aquesta capacitat de jutjar en l’àmbit de la responsabilitat comptable “contradiu el principi de divisió de poders” i “atempta directament contra els principis bàsics de l’Estat de dret”. En aquest sentit, consideren un “deure democràtic” que aquesta funció jurisdiccional sigui retornada a la jurisdicció contenciosa del poder judicial, “que és d’on mai no hauria d’haver sortit”. Segons la proposició de llei, el Tribunal de Comptes exerceix una activitat “plenament judicial sense formar part del poder judicial ni estar tan sols compost per juristes”, una activitat “exempta d'una veritable revisió judicial i queda fora d'un control judicial substantiu”.

A més a més, la "dependència" que té l’ens fiscalitzador de les Corts i el fet que exerceixi les seves funcions "per delegació" d’aquestes "confirma que no estem davant un òrgan que pugui acollir una funció jurisdiccional sense provocar una greu disfunció constitucional", denuncien des de la formació independentista.

En la roda de premsa aquest dimarts, el portaveu de Justícia de Junts al Congres, Josep Pagès, ha denunciat que es tracta d’una potestat “inaudita” a Europa, que deixa Espanya “més a prop de Polònia que de la Unió Europea”.

Qui jutjarà els independentistes?​

La lletrada de la Comunitat de Madrid i vocal designada a proposta del PP, Elena Hernáez, assumirà el cas contra els líders independentistes per les despeses de l'1-O i de l'acció exterior entre 2011 i 2018. Així va fer-se públic després que, fa dues setmanes, el Tribunal de Comptes celebrés el primer ple per repartir les carteres dels nous vocals sorgits del procés de renovació. Hernáez continuarà la tasca de l'exministra del PP, Margarita Mariscal de Gante, que va donar per tancada la instrucció just abans del seu cessament en el marc del relleu.