Junts per Catalunya ja està clarament a l’oposició. No només per la sortida del Govern de la Generalitat, sinó també per les seves preses de posició. Fins al punt que el partit no aclareix què farà amb els pressupostos que ja tenia enllestits el ja exconseller Jaume Giró. Avui el seu cap de files al Parlament, Albert Batet, ha tornat a reclamar al president Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança "per radicalitat democràtica" i aclarir si té una majoria abans de parlar sobre els nous comptes. “No es pot començar la casa per la teulada”, ha insistit en diverses ocasions. Els juntaires no s’estan de criticar el nou executiu, que avui ha pres possessió el càrrec: “És el Govern més dèbil de la història de Catalunya i demostra que la seva aposta no és la independència”.

Aquest dimarts ha començat a caminar el nou Govern de Catalunya, i ho ha fet sense Junts per Catalunya a Palau, situat a l’oposició. En roda de premsa al Parlament, Albert Batet ha promès una “oposició constructiva i proactiva”, però al mateix temps ha avisat que “faran valer els seus vots i la seva força amb exigència i responsabilitat”. I no s’ha estat de retreure, un cop més, la manca de legitimitat: “Un Govern de 33 diputats, un Govern sense l’aval de les urnes i sense la confiança del Parlament de Catalunya”. També ha criticat la nova composició de l’executiu “que visualitza quin és el projecte real d’ERC”, que segons ells no és la independència. Per això reclamen una qüestió de confiança o eleccions. En aquests moments no contemplen l’escenari d’una moció de censura.

Per això consideren que és prioritària, una condició sine qua non, aquesta qüestió de confiança abans d’abordar altres temes. “Abans de parlar de pressupostos cal parlar de la qüestió de confiança”, ha assegurat el president del grup parlamentari de Junts per Catalunya. “El president ha variant l’orientació i la composició, no es pot fer com si res”, ha criticat Batet. Els juntaires també rebaten l’argument que el projecte de pressupostos han estat confeccionats pel conseller Jaume Giró: “Els pressupostos elaborats fins ara responien al compliment de l’acord d’un govern de coalició que avui ja no existeix. No són els pressupostos que faria Junts si governés en solitari”.

Mentrestant, Junts per Catalunya farà la seva. Segons ha explicat Batet, iniciaran una ronda de contactes amb grups parlamentaris, agents socials i econòmics i entitats de la societat civil “per a continuar donant resposta des del Parlament a les necessitats i preocupacions de la gent”. Prometen que seran “més actius que mai” davant del Govern “més dèbil de la història de Catalunya”. Aquesta mateixa setmana, el secretari general del partit, Jordi Turull, es reunirà amb Antoni Cañete, president de Pimec.

 

Pressupostos, primer de molts obstacles

Els pressupostos, que ara pilotarà la consellera Natàlia Mas, seran la primera prova de foc del nou Govern. Ara per ara, als comptes no li surten els números. La seva aprovació passarà necessàriament pel concurs de Junts per Catalunya o del PSC, els dos grans grups de la cambra a banda d'ERC. Els exsocis dels republicans de moment s'han situat en una oposició frontal al nou executiu en solitari. I els socialistes allarguen la mà per a "acords puntuals", com els pressupostos, però els republicans rebutgen aquesta mà estesa argumentant que no estan compromesos en la fi de la repressió. Per això ja s’estan plantejant escenaris que semblaven inversemblants fa poc dies, com una pròrroga pressupostària. Però en vindran d'altres, de desafiaments, com la taula de diàleg. En aquests moments s'albira una cursa d'obstacles. En aquest context han pres possessió, aquest dimarts a les nou del matí, els nous consellers del Govern, que ja s'han posat a treballar immediatament, amb la primera reunió del nou Consell Executiu a les deu.

Tensió a la Junta

La ruptura del Govern de coalició entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya ha provocat un terratrèmol que s’ha fet notar més enllà de les parets del Palau de la Generalitat. Aquest dimarts ha tingut lloc al Parlament la primera reunió de la Junta de Portaveus després del divorci i ha estat tensa. El motiu de conflicte ha estat la llei audiovisual, que separa els dos exsocis i que finalment ha estat inclosa en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. Fonts de Junts per Catalunya asseguren que allà s’ha vist clarament que ERC ho ha intentat impedir però estava en clara minoria, amb la resta de grups en contra. Aquestes fonts descriuen un ambient de “nerviosisme”, amb la vicepresidenta Alba Vergés “perdent els papers”. Des de l’equip de Vergés desmenteixen “cap tensió amb Junts i menys per la llei audiovisual”. L’únic moment de tensió, indiquen, ha estat quan l’extrema dreta de Vox ha intentat presentar una iniciativa que no ha comptat amb prou suport “i ha fet el típic estirabot”.