La candidatura de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats per a les eleccions generals 2023 ja està en marxa. El partit ha presentat els seus candidats a la cambra baixa i també al Senat al Recinte Modernista de Sant Pau amb un missatge clar: "Som la llista que diu que ja n'hi ha prou, no acceptem ni una humiliació ni una mentida més de l'Estat". La cap de llista, Míriam Nogueras, ha apel·lat a "portar Catalunya allà on mereix ser" i ha instat a votar Junts perquè "el projecte de país està seriosament en risc i ja n'hi ha prou d'aguantar abusos i tutelatge de l'Estat". Durant l'acte, també han intervingut els candidats que encapçalen les llistes de Girona, Tarragona i Lleida, i el cap de llista al Senat, Toni Castellà, que ha estat un dels més contundents contra el risc d'abstenció dels independentistes el 23-J: "No és una opció. El somni del nacionalisme espanyol era fer una reforma electoral perquè tant bascos com catalans no tinguéssim cap capacitat de condicionar l'Estat i, a la que puguin, ho faran. A la gent que defensa l'abstenció, el que comportarà és l'objectiu que vol el nacionalisme espanyol, un tret al cap".

 

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Castellà ha afegit que "l'unionisme, tot i no creure en les institucions catalanes, no renunciarien a presentar-se a Catalunya; de manera que nosaltres tampoc ho hem de fer, tinguem sentit d'Estat també". "Soc conscient que hi ha gent emprenyada i hi ha moltes coses que s'han fet malament, però no tothom és igual, nosaltres ens hem mantingut lleials a l'1 d'octubre i treballem per recuperar la unitat", ha destacat el líder de Demòcrates. Per a Nogueras, la mobilització també és important en unes eleccions que "no van de dretes o esquerres, sinó de Regne d'Espanya o Catalunya, de retrocés o de progrés".

​Els candidats de Lleida i Girona, Isidre Gavín i Marta Madrenas, també han fet al·lusió a la possibilitat d'abstenció de l'electorat independentista. Gavín ha alertat que "si hem de defensar els interessos de casa nostra hem d'anar a votar perquè, si no hi anem, són forts els altres". "Si hi ha gent que pensa votar PP-PSOE, ja està clar el que passa, Xavier Trias ho sap: mercadegen amb el nostre vot, no els importa res les nostres necessitats", ha afegit. En paral·lel, Madrenas ha afirmat que "l'independentisme no vol ser invisible" i ha defensat que "si no anem a votar, donarem el missatge que ja estem rendits, que estem conformes amb el que estem vivint, entraran uns altres que no són independentistes i hem d'acreditar que la independència segueix sent un anhel majoritari".

Junts per Catalunya acte 20 juny 2023   Montse Giralt
Foto dels candidats de Junts per Catalunya / Foto: Montse Giralt.

"La nostra família és Catalunya"

A l'acte de presentació de la candidatura, hi ha assistit Xavier Trias i la plana major de la direcció de Junts, liderada per Jordi Turull. Nogueras ha destacat a la seva intervenció que no es tracta de separar per famílies "ideològiques", sinó que la família de Junts és "Catalunya". "Res es pot fer com fins ara, el resultat és desastrós: ni respecte, ni competències, ni progrés", ha clamat.

Míriam Nogueras Xavier Trias acte Junts 20 juny 2023   Montse Giralt
Míriam Nogueras i Xavier Trias, abans de l'acte de Junts / Foto: Montse Giralt.

Durant el seu discurs, Toni Castellà, portaveu del Consell de la República, ha expressat que la candidatura és "hereva directa de tot el que va representar Junts pel Sí": "Som l'única llista insubornable amb la lleialtat de l'1 d'octubre". Castellà ha situat l'objectiu en "guanyar el conflicte amb Espanya i la independència" i ha apel·lat a iniciar una "gran contraofensiva": "El 23-J, ordenadament, ocupem les institucions espanyoles i bloquegem-los fins que acatin el nostre dret a autodeterminar-nos". Finalment, el candidat per Tarragona, Josep Maria Cruset, ha lamentat que l'Estat té un "nul respecte a la voluntat majoritària de ser un país lliure".