La setmana que ve el ple del Parlament de Catalunya abordarà dues lleis que persegueixen les anomenades "ocupacions il·legals". Així s'ha acordat a la Junta de Portaveus celebrada aquest dimarts, després d'un pacte entre Junts per Catalunya i Ciutadans durant la mateixa reunió, que ha comptat amb el vot favorable del PSC. En no poder tramitar-se de forma conjunta, la formació liderada per Carlos Carrizosa ha acceptat retirar la seva iniciativa un cop celebrat el debat a la cambra catalana i esmenar el text registrat per la formació liderada Laura Borràs i Jordi Turull. Aquest moviment ha generat perplexitat a la resta de grups. ERC, la CUP i els comuns han vist com es tombava una comissió d'investigació sobre els fons voltor. Si es repetís la mateixa majoria que a la Junta de Portaveus, la llei de Junts podria acabar sent aprovada.

D'aquesta manera, en el ple de la setmana que ve, se celebrarà el debat de lectura única de la proposició de Junts "d'adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d'ocupació il·legal d'habitatges amb alteració de la convivència veïnal". I també es debatrà la proposició de llei de Ciutadans de "mesures urgents per garantir la convivència pacífica a les comunitats de propietaris davant l'ocupació il·legal".

En roda de premsa, el cap de files de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assenyalat que s'ha negociat amb Junts que "si la seva llei va més ràpida perquè és per lectura única", que podrien afegir les seves esmenes i retirar la seva iniciativa. El dirigent taronja ha remarcat que "tindrem normativa contra l'ocupació" i esperen que pugui prosperar aprofitant la "debilitat" d'ERC. Fonts de Junts per Catalunya consultades precisen que només s'ha pactat portar les iniciatives al ple (no incorporar les esmenes), i rebaten que Ciutadans també arriba a pactes amb Vox sobre el model policial.

 

Què planteja Junts?

Concretament, la reforma legislativa plantejada per Junts per Catalunya busca facultar tant els ajuntaments com les comunitats de propietaris a reclamar judicialment el desallotjament de l'immoble ocupat si el propietari no ha actuat en un termini de trenta dies i es compleixen dos requisits: que hi hagi una "alteració greu de la pau social" i que siguin propietat de grans tenidors, com ara la SAREB. També els ajuntaments podrien "adquirir temporalment l'ús" d'aquests immobles per a habitatge social. És una iniciativa en la qual treballava l'exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró abans del trencament del Govern el passat octubre.

Què proposa Ciutadans?

Per la seva part, la proposició de Ciutadans planteja una reforma del Codi Civil de Catalunya per a “garantir la convivència pacífica en les comunitats de propietaris davant l’ocupació il·legal”. La iniciativa faculta les comunitats de veïns per a emprendre accions legals davant “accions contràries a la convivència normal a la comunitat o que danyin o facin perillar l’immoble”, així com “les activitats que els estatuts, la normativa urbanística o la llei exclouen o prohibeixen de forma expressa”.