En la batussa entre el Govern i Junts per Catalunya aquest dimecres al Parlament per l'acord de claredat, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha recordat a Junts que, en el marc del Parlament Europeu, ells i els republicans "treballen en un acord de claredat". Vilagrà ha mostrat el document 'Democratic European Mechanism for Clarity' i ha volgut recordar a la bancada juntaire que aquest inclou la firma del president a l'exili, Carles Puigdemont, i dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. "Aquí es diu que s'incorpori o s'impulsi des de la UE un acord de claredat per a Catalunya", ha defensat la titular del Departament de Presidència. Poca estona després, des de Junts i Lliures per Europa han sortit al pas per desmentir les afirmacions de Vilagrà. Segons expliquen, el que es va subscriure l'octubre de 2022 és un manifest "demanant l'establiment d'un mecanisme europeu que clarifiqui els termes en què qualsevol nació pugui exercir el seu dret a l'autodeterminació dins de la UE".

Els juntaires afegeixen que "en cap cas s'ha plantejat el projecte en el marc del diàleg amb el govern espanyol i encara menys com una negació del referèndum de l'1 d'octubre". Per a la formació, les declaracions de la consellera Laura Vilagrà són "una manipulació partidista que posa en risc aquest projecte europeu de consens". Aquesta raó, expliquen des de Junts i Lliures per Europa, ha portat a reclamar una "reunió urgent del caucus d'eurodiputats per l'autodeterminació —que va impulsar el manifest abans citat— per tal d'aclarir la situació creada". "Lamentem que les tàctiques partidistes i la necessitat de justificar els pactes amb el govern espanyol malmetin la defensa del dret d'autodeterminació a nivell europeu", han afegit en un comunicat.

"Només el poble català pot revocar el mandat de l'1-O"

Junts destaca que és només el poble de Catalunya a qui li pertany "el dret a revocar el mandat del referèndum de l'1 d'octubre" i el partit es "reitera" en el seu "compromís per treballar des de les institucions europees per defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i el seu reconeixement internacional, sense tacticismes ni partidismes, sempre prioritzant els interessos nacionals i internacionals de Catalunya".

El comunicat també fa referència al professor Marc Sanjaume, que presideix el consell acadèmic de l'acord de claredat impulsat pel Govern. "Mai vam validar-lo com a coordinador acadèmic de l'estudi que ha decidit impulsar el caucus d'eurodiputats —ja abans de conèixer el seu nomenament per coordinar el grup d'experts de la Generalitat sobre l'acord de claredat— vista la seva aproximació acadèmica a la qüestió de l'autodeterminació", reblen. De fet, es "refermen" en aquesta decisió "en conèixer el nomenament" per coordinar el grup del Govern sobre l'acord de claredat "vist el conflicte d'interessos que s'hagués derivat del fet d'assessorar dos projectes de naturalesa i objectius tan allunyats". En aquest sentit, "davant el perill que l'esperit del projecte fos manipulat" —diuen— la setmana passada van demanar "al coordinador polític del caucus un canvi de nom en la iniciativa europea, per tal d'evitar la seva confusió interessada amb la iniciativa catalana".