Nova esbroncada al Parlament entre el Govern i Junts per Catalunya per l'acord de claredat. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha reivindicat que aquesta proposta serveix per "arrossegar els que encara no s'han implicat, tant els del sí com els del no" en el procés independentista i que serveix per "acostar-nos a la independència". La resposta de la titular del Departament de Presidència ha arribat fruit de la pregunta de la portaveu de Junts, Mònica Sales, que ha destacat que l'acord de claredat "neix mort" i és el de la "brevetat" perquè "no gaudeix ni del consens independentista ni del Parlament". En aquesta línia, Sales ha instat el Govern a portar la proposta de l'acord de claredat a la cambra: "Seria una bona manera de respectar les majories i de respectar la sobirania d'aquesta cambra".

Durant la seva intervenció, la diputada juntaire ha volgut subratllar que el Govern es troba en "absoluta minoria": "En la consulta del 9-N, el president Mas estava acompanyat; en el referèndum de l'1 d'octubre, el president Puigdemont estava acompanyat; amb l'acord de claredat, el president Aragonès està sol", ha etzibat Mònica Sales. La consellera Laura Vilagrà ha respost a aquest retret que "efectivament, nosaltres sempre hem acompanyat els seus presidents". "Confronten amb Esquerra Republicana per esgarrapar quatre vots, haurien de confrontar amb la resta de l'arc parlamentari, no s'equivoquin d'adversari", ha afegit Vilagrà. La titular de Presidència ha recriminat a Junts que només parli "per als convençuts, per als convençudíssims, mirant-se el melic" i que no tinguin "cap projecte": "Així no es guanya un país, així no es fa la independència ni es guanyen complicitats internacionals".

Crítiques al consell acadèmic de l'acord de claredat

En la seva intervenció, Mònica Sales també ha criticat la composició del consell acadèmic de l'acord de claredat: "Té una composició curiosa". "D'independència n'hi ha ben poca fins al punt que alguns membres han negat el dret a l'autodeterminació o l'existència de presos polítics", ha precisat. Durant la rèplica, la consellera Laura Vilagrà ha defensat que és un consell acadèmic "transversal" que compta amb "experts en processos de pau, de democràcia deliberativa" i que han treballat a Irlanda del Nord o a Escòcia. Encara sobre la proposta de l'acord de claredat, Sales ha posat en dubte la viabilitat d'aquesta perquè "sabem que el Canadà no és Espanya".

La portaveu de Junts per Catalunya ha considerat que el Govern ha recuperat l'acord de claredat per tenir una "excusa perfecta per buscar oxigen i passar un temps més" a l'executiu, però que té "zero recorregut". Vilagrà ha tornat a fer bandera que és un plantejament que ha de servir per poder "aplicar el resultat que es derivi" d'un referèndum i ha fet bandera de la proposta ensenyant un document que emplaça la Unió Europea a impulsar un acord de claredat a Catalunya signat pel president a l'exili, Carles Puigdemont, i els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí.