Les Juntes Electorals de Zona (JEZ) han obligat una trentena de municipis més arreu del territori a retirar qualsevol simbologia independentista d'edificis i espais públics arran de les denúncies de l'entitat espanyolista Impulso Ciudadano. La plataforma ha reconegut que ha interposat denúncies similars a un centenar de pobles i ciutats d'arreu del territori català, i espera que l'òrgan administratiu els hi doni la raó. A banda d'una trentena de municipis, també van presentar denúncies contra la Diputació de Lleida, que exhibia en una de les façanes una estelada. A més, la Junta Electoral Provincial de Lleida esmena la plana a la Junta Electoral de Zona de Balaguer a set municipis i també els obliga a retirar estelades, llaços grocs i pancartes. Les Juntes Electorals apleguen els municipis de Cadaqués, Cardedeu i Tordera, que també han obligat els seus ajuntaments a retirar les estelades de les seves places públiques durant la campanya de les eleccions generals 2023

Retirada immediata de les estelades

La JEZ de Granollers ja va ordenar la retirada immediata d'estelades a Sant Feliu de Codines i Cardedeu "durant la campanya electoral, dia de reflexió i dia de votació". El motiu?, l'òrgan administratiu considera que aquesta mena de simbologia és "incompatible" amb el deure de neutralitat d'acord amb la Llei Orgànica del Règim Electoral (Loreg) i els acords de la JEC, ja que apunten que podrien "considerar-se partidista". Justificacions similars han donat la JEZ de Cervera per als municipis d'Anglesola (Urgell), Guissona, Sanaüja i Cervera (els tres a la Segarra), on s'obliga la retirada d'estelades, llaços grocs i una pancarta amb el lema 'Amnistia'. O als de la JEZ de Balaguer, que obliga a retirar estelades, llaços grocs i pancartes als edificis municipals d'Agramunt (Urgell). 

Mentre que, la JEZ de Balaguer va considerar que no hi havia necessitat de retirar símbols a Albesa, Menàrguens, Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Bellcaire d'Urgell, Artesa de Segre (tots a la comarca de la Noguera) i Castellserà (Urgell). Impulso Ciudadano va recórrer la decisió davant la Junta Electoral Provincial (JEP) a Lleida, que va revocar l'acord de la JEZ i la va instar a requerir a l'autoritat competent que retirés la "propaganda prohibida". La JEP de Lleida, va considerar, en canvi, que una pintada a la paret referent a l'1-O a Bellcaire d'Urgell no vulnerava la Loreg perquè el recurrent no havia acreditat que es trobés en un edifici o espai públic.

Les denúncies d'Impulso Ciudadano

Impulso Ciudadano ha presentat denúncies a diferents municipis, i que també han prosperat a Vila de Seròs (Segrià), a Guixers (Solsonès), a la Nou de Berguedà, Puig-reig, Olvan, Berga i Avià (els cinc al Berguedà), al Pla del Penedès i Sant Cugat Sesgarrigues (ambdós a l'Alt Penedès), a Ripoll, a Cassà de la Selva (Selva) a Verges (Baix Empordà) i a Sant Julià de Vilatorta, Roda de Ter, Tona i Manlleu (els quatre a Osona).