L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar s'ha vist obligat aquest dijous a retirar una pancarta per la 'Llibertat dels presos polítics' i una estelada de la façana de l'edifici del consistori, així com una altra estelada de l'oficina de turisme i un llaç groc que està soldat als peus d'una escultura de la rotonda d'accés al municipi. La decisió s'ha pres per imposició de la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Tortosa després d'una denúncia d'una organització civil "pels drets constitucionals" anomenada Impulso Ciudadano. L'alcaldessa del municipi, Eva del Amo, ha afirmat que acaten l'acord de la JEZ, tot i que s'ha mostrat sorpresa perquè en aquesta ocasió el requeriment arribi molt més aviat que en anteriors processos electorals.

Retirada dels símbols

El govern de l'Ametlla de Mar, en mans de Junts i PSC, atendrà el requeriment per retirar les pancartes, la bandera independentista, i també un llaç groc pels presos polítics. L'alcaldessa ha lamentat que "no tenim altre remei que acatar l'ordre". Tanmateix, ha apuntat que "sempre ho hem fet perquè en tots els processos electorals se'ns ha requerit retirar alguns dels elements, però mai s'havia fet amb tanta antelació". Eva del Amo ha reconegut que el requeriment els ha sorprès pels tempos en què s'ha rebut. El consistori tenia 24 hores des que aquest dimecres va rebre la notificació de la JEZ, i aquesta tarda s'enviarà el decret de compliment amb fotografies. 

L'alcaldessa de l'Ametlla de Mar desconeix si la denúncia sempre ha arribat de l'organització Impulso Ciudadano i ha apuntat que és la primera vegada que la JEZ de Tortosa també demana retirar les pancartes. De fet, ha avançat que quan acabi el període electoral, tots els elements que la Junta Electoral "considera partidistes" es tornaran a posar, "sobretot les pancartes en defensa dels presos polítics". "Fins que no sigui efectiva la llei d'amnistia, els mantindrem", ha advertit Del Amo.

Llaç groc a la Paeria

La retirada dels símbols relacionats amb l'independentisme és un continu des de fa anys. L'últim enfrontament per aquest motiu va ser el passat mes de febrer quan el grup municipal d'ERC a la Paeria va denunciar que l'alcalde, Fèlix Larrosa, ordenés la retirada del llaç groc que estava penjat amb un fil sobrevolant la plaça Paeria des de fa més de sis anys. La portaveu dels republicans, Jordina Freixanet, va assegurar que la retirada s'havia efectuat sense cap ordre judicial al darrere i a instàncies de Vox, que al ple del juliol passat va demanar a l'alcalde l'eliminació de qualsevol símbol que no fos oficial. Freixanet també va lamentar que la retirada del llaç es produís justament el dia que s'aprovava la llei d'amnistia i el mateix mes que es confirmava la "injustíssima" inhabilitació de l'exregidor de la CUP Pau Juvillà també pels llaços grocs al despatx de la Paeria.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!