Davant la negativa del president Quim Torra a retirar els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat, la Junta Electoral haurà d'adoptar una decisió de resposta. És per això que es reunirà aquest dijous a les cinc de la tarda al Congrés dels Diputats, on està ubicada la seva seu. La JEC té el vistiplau del govern espanyol per emprendre les accions que consideri necessàries per a fer complir el requeriment, també donar ordres als Mossos d'Esquadra.

Des de Moncloa subratllaven aquest dimarts que la JEC és "l'exclusivament competent per donar els següents passos, tant si decidís remetre els fets a la Fiscalia com si ordenés al cos de seguretat competent el compliment de la seva instrucció de retirar els llaços". Això sí, des del govern espanyol destacaven que "serien els Mossos d'Esquadra els encarregats d'aquesta funció".

Mentrestant, el president Quim Torra està a l'espera de rebre l'informe del Síndic de Greuges sobre aquesta qüestió. L'acord del Govern és que sigui Rafael Ribó qui dicti la decisió final i que "agradi més o menys" s'acati, encara que les recomanacions d'aquest òrgan no són vinculants. Torra ha encarregat personalment l'informe a Ribó, que s'haurà de pronunciar en les properes hores. 

De moment, però, només hi ha una certesa: a hores d'ara el Govern de la Generalitat, amb el seu president al capdavant, estan desobeint l'ordre de la Junta Electoral Central. L'àrbitre electoral va demanar a la delegació de govern espanyol que notifiqués si l'executiu català complia o no, un informe acompanyat de fotografies que va fer arribar aquest dimarts a la tarda.

Hi ha un precedent similar, el de l'alcaldessa de Berga Montse Venturós (CUP), que va ser condemnada a sis mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència. Va negar-se a despenjar l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant les eleccions catalanes i espanyoles del 2015.