La Junta Electoral Central ha acordat aquest migdia ampliar el termini de votació per correu fins a aquest divendres a les 14.00 hores. Correus havia sol·licitat a primera hora d'aquest matí l'ampliació del termini de votació per a les eleccions generals. Aquest dijous hi havia 170.000 sol·licitants de vot per correu que no havien recollit la documentació a les oficines. Abans d'aquesta decisió de l'òrgan administratiu, estava previst que, com passa a cada convocatòria electoral, el període per poder exercir el dret a vot per correu postal s'exhaurís aquest dijous al vespre.

Tot i que hi ha un 91% dels més de 2,6 milions de persones que han sol·licitat aquesta modalitat de sufragi que ja han pogut votar, segons les dades que han ofert els sindicats aquest dijous al matí, encara hi ha al voltant d'uns 230.000 ciutadans que no ho han fet. D'aquests, 170.000 d'ells no han recollit encara les documentacions electorals pertinents a les oficines postals per poder exercir el seu dret a vot. De fet, ho podran fer fins aquest dijous a les 22 hores, que serà l'horari en què excepcionalment tancaran algunes de les oficines de Correus davant l'allau de sol·licituds que han rebut en aquesta ocasió per poder votar d'aquesta manera en un període en què un bon grapat de ciutadans es troba de vacances.

Correus ha demanat ampliar el termini per votar per correu

La decisió de la Junta Electoral Central arriba a conseqüència de l'escrit que aquest mateix dijous ha registrat Correus sol·licitant ampliar el termini de votació per aquesta via fins al divendres a les dues del migdia. L'organisme postal espanyol recollia en aquesta mateixa sol·licitud que no era viable estendre-ho més del que proposaven perquè si no "es posaria en molt greu risc en alguns punts de la geografia" que aquests sobres amb la papereta ja dins arribessin a temps a les meses electorals el diumenge. La proposta de Correus venia motivada, especialment, pel fet que hi ha encara 170.000 persones amb dret a vot que no han anat a recollir la documentació electoral. Ara bé, el dimecres van anar a buscar aquests papers per poder votar per correu fins a 112.000 ciutadans.

Aquesta documentació es pot recollir fins dijous a les 22 hores a les mateixes oficines censals. Si encara hi ha gent que ha d'exercir el vot o bé recull els papers allà mateix i vol votar en el mateix moment, des de Correus expliquen que, si encara hi ha molta cua quan s'apropi l'hora de tancar, es quedaran fins que tothom hagi pogut rebre la documentació o bé hagi votat.

Les sol·licituds de vot per correu es tripliquen a Catalunya respecte al novembre de 2019

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha publicat les dades del nombre de catalans que han sol·licitat el vot per correu per aquestes eleccions generals. Segons ha detallat el delegat, Carlos Prieto, un total de 276.349 persones l'han demanat, de les quals 224.207 ho han fet presencialment i, 52.142, per via telemàtica. Aquesta xifra suposa triplicar el nombre de ciutadans que ja van demanar aquesta modalitat de vot als darrers comicis estatals, que es van celebrar el 10 de novembre de 2019. Per a la convocatòria electoral d'enguany, hi haurà un total de 2.668 col·legis electorals a Catalunya (1.605 a Barcelona, 365 a Tarragona, 383 a Girona i 315 a Lleida).