La Fundació Progreso y Salud, adscrita a la Consejería de Salud y Familias de la Junta d'Andalusia, ha iniciat el tràmit per acomiadar l'exministre socialista Bernat Soria i el també investigador d'aquesta entitat Shom Shanker, segons han confirmat a Efe fonts pròximes a la fundació.

Ambdós investigadors tenien obert un expedient informatiu per l'anterior Administració socialista de la Junta, el de Sòria amb data de 8 de gener passat i el de Shanker d'octubre passat, i avui el patronat de la fundació ha conegut un informe jurídic de Price Waterhouse que ha estat determinant per decidir l'acomiadament de tots dos.

Els dos investigadors, que van exercir la màxima responsabilitat en el Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (Cabimer), tenien un salari anual de 150.000 euros, que en el cas de Sòria es veia incrementat en 5.000 euros més en concepte d'exclusivitat.

Segons l'informe jurídic de la consultora referida, Bernat Soria va vulnerar els termes d'exclusivitat a més d'haver actuat amb mala fe contractual, ja que va mantenir relació amb dues empreses del mateix sector d'investigació que el Cabimer, cosa que mai no va comunicar.

A més, en una d'aquestes empreses una filla de Sòria actuava com administradora i ell mateix com a apoderat, la qual cosa l'informe jurídic esmentat considera una argúcia legal per haver ocupat la seva filla per ocultar la seva activitat real. En el cas de Shom Shaker, l'expedient es va iniciar per no haver-se ocupat d'un investigador que no anava al seu lloc de treball. L'investigador absentista ja va ser acomiadat per la seva incompareixença al lloc de treball.

Dimarts passat, el conseller de la Presidència, Elías Bendodo, va afirmar que Bernat Soria "és el treballador de la Junta que més cobra" i va assegurar que s'actuaria amb "fermesa davant de possibles fraus laborals a l'administració amb independència del càrrec polític i del nom del responsable".