El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat en un article enviat a El Nacional des de la presó de Lledoners "coratge, perseverança i dignitat" per afrontar la sentència sobre l'1-O. Junqueras ha fet les reflexions en les hores prèvies a la publicació de la sentència del Tribunal Suprem.

"Des de la cel·la de Lledoners, amb l'ànima plena d'orgull pel camí recorregut i d'esperança pel que caminarem, us demano coratge, perseverança i dignitat. Som els que mai ens cansem, els que mai renunciem, els que mai desistim. Passi el que passi, persistim, perquè si ho fem, guanyarem!", ha indicat.

En l'article, titulat Una part del camí, Junqueras ha criticat que el president espanyol, Pedro Sánchez, demanés als independentistes "que reconeguin que han fracassat".  

"Tanta insistència m’ha fet pensar en aquella màxima llatina que assegura que excusatio non petita, acusatio manifesta. En altres paraules, que, quan algú té necessitat de repetir tantes vegades que un altre ha fracassat és perquè aquest suposat fracàs no existeix. Certament, alguns de nosaltres som a la presó i la repressió s’abat indiscriminada sobre molts innocents. Però, difícilment, algú gosaria dir que Mandela o Gandhi van fracassar pel fet d’anar a la presó. De fet, la presó, l’exili i la repressió que patim en totes les seves formes, no són pas els símptomes del fracàs dels independentistes, sinó tot el contrari: evidencien el fracàs d’un suposat estat de dret i d’una democràcia immadura i fallida que el senyor Pedro Sánchez fa veure que vol defensar", ha indicat.

 

Junqueras acusa els dirigents del PSOE i del PSC d'aplaudir la condemna "perquè pensen que això protegeix els seus interessos i privilegis, i que d’aquesta manera tot seguirà igual i res canviarà". "Els dirigents del PSOE i del PSC ens exigeixen que respectem la sentència que ens condemnarà quan surti, quan ha estat dictada per un sistema judicial triat per organismes que ells han escollit -conjuntament amb el PP- des de fa 40 anys", assenyala.

El president d'ERC acaba proposant mà estesa i diàleg amb el govern espanyol i els partits estatals, tot i que reconeix que l'altra part no hi està predisposada. "Per tot plegat, en aquestes hores difícils, seguim amb la mà tan estesa com sempre i amb l’esperit més serè que mai a l’hora de dialogar amb tothom. Tothom sap que som més independentistes que ningú, ho hem estat tota la vida, i a la vegada més dialogants que cap altre actor. Una combinació guanyadora i que ens farà avançar cap a la victòria definitiva", afirma.