L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, ha presentat un recurs de súplica denunciant que el Tribunal Suprem ha desobeït el TJUE. Les al·legacions denuncien també que el Suprem ha evitat analitzar la protecció de drets fonamentals i plantegen una nova qüestió prejudicial.

Les al·legacions defensen que el tribunal presidit per Manuel Marchena no ha respectat "la immunitat, en els termes definits per la STJUE, mantenint Junqueras empresonat". Segons Van den Eynde, "el contingut de la interpretació "extensiva i absoluta" de la immunitat resulta d'una claredat diàfana, atesos els significats que s'extreuen del diccionari de la RAE". I en aquest sentit, l'advocat explica que "la immunitat implica l'aixecament de la mesura de presó provisional". Afegeix que si "el tribunal la vol mantenir després de l'adquisició de la condició de membre del Parlament Europeu, ha de sol·licitar al Parlament Europeu que suspengui la immunitat".

L'advocat de Junqueras retreu al Tribunal Suprem que "no pot reinterpretar la interpretació del TJUE, sinó que ha d'aplicar la seva sentència" i remarca: "Que la immunitat és incompatible amb la realitat de l'empresonament és de sentit comú si no es pot buidar de contingut la prerrogativa i atemptar contra la seva essència". 

 

 

"La immunitat existeix o no existeix i no pot defensar-se una concepció d'immunitat que no sigui efectiva. La immunitat 'no efectiva' no està prevista en cap llei", insisteix l'advocat en el text del recurs, que també denuncia que el cas genera jurisprudència a partir d'ara i que el Suprem no pot dir que l'aplicarà en un futur i no ho farà justament en el punt d'origen de la doctrina.

Per això, el recurs conclou que "és incontestable, i ho és també per a la mateixa sala del TS, que el TJUE ha establert que Junqueras ha de ser posat en llibertat per poder acomplir els tràmits posteriors a la seva designació com a eurodiputat".

Les al·legacions reclamen que s'ha d'autoritzar el seu desplaçament en llibertat al Parlament Europeu i que cal suspendre el judici al procés i la sentència que manté condemnats entre 9 i 13 anys de presó part de l'executiu de Carles Puigdemont.