El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha ironitzat aquest dissabte sobre l'escàndol d'espionatge polític CatalanGate i, en al·lusió al fet que el govern que presidia Mariano Rajoy no va aconseguir evitar el referèndum de l'1-O, ha afirmat que “ens espien molt, però urnes no en van enxampar ni una". Així, Junqueras ha fet referència a l'espionatge polític i al referèndum de l'1-O en una trobada de municipis republicans celebrada a Reus en què també hi ha intervingut per videoconferència des de Ginebra la secretaria general d'ERC, Marta Rovira. Rovira ha reblat les paraules de Junqueras, tot assegurant que "no només no en van enxampar ni una, sinó que nosaltres sabem per què no en van enxampar ni una".

 

Sobre l'espionatge amb Pegasus, Junqueras ha assegurat que aquesta "persecució" la poden viure com un orgull perquè "estem convençuts que el que hem fet és el que havíem de fer". I ha afegit que la "majoria de la gent ens entén i ens acompanya" i això "dóna sentit als esforços i sacrificis". Junqueras ha dit que "si volen saber alguna cosa que vinguin i ens ho preguntin, ja que l'avantatge de fer coses nobles és que podem explicar-les sempre i a tot el món“. Pel líder d'ERC, "si ens espien és perquè saben que podem guanyar i transformar la realitat, i perquè saben que podem construir una república catalana al servei de la gent, una república molt millor que la seva monarquia".

El president d'ERC també ha assegurat aquest dissabte que "si ens espien és perquè saben que els republicans poden guanyar". "Ens espien, i què?", s'ha preguntat, i ha afegit: "el que diem en públic és el mateix que diem en privat". "Ens espien, no només ara sinó des de sempre i tots ho sabem i en som conscients", ha afirmat el líder d'ERC un dia després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonés, s'hagin emplaçat a mantenir pròximament una reunió per analitzar el CatalanGate. A més, Junqueras ha remarcat que "no només ens espien, sinó que també peguen a la gent que votarà, ens tanquen a la presó o ens mantenen a l'exili, ens persegueixen, ens processen, es volen quedar amb casa nostra i la dels nostres fills, ens inhabiliten, i ens prohibeixen fer classes a la universitat".

Finalment, Marta Rovira s'ha mostrat convençuda que si hi ha espionatge és perquè els que decideixen fer-ho "creuen que les forces independentistes són una amenaça" i que la celebració del referèndum de l'1-O els va fer "molt forts".

La trobada dels republicans a Reus ha servit per escalfar motors de cara a les eleccions municipals de 2023. De moment, l'alcalde republicà de Lleida, Miquel Pueyo, ja ha fet públic que vol repetir com a candidat d'ERC a la Paeria. El mateix ha fet Ernest Maragall, actual regidor del partit a l'Ajuntament de Barcelona i cap de llista a les eleccions de 2019. Al cap i casal, Maragall és l'únic precandidat del partit.