El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha analitzat el context en el qual es produeixen les protestes dels últims dies contra la detenció del raper Pablo Hasél i ha assegurat que ell "preferiria protestes escrupolosament pacífiques". "Sens dubte ho vivim amb molta preocupació, com vivim amb molta preocupació el context que alimenta aquest tipus de situacions. Hem dit moltes vegades que els aparells de l'Estat van començar perseguint independentistes però que després continuarien perseguint periodistes, sindicalistes, cantants, titellaires i artistes de tot tipus," ha lamentat en una entrevista a Telecinco.

El republicà ha assegurat que "una part dels aparells de l'Estat estan obsessionats a perseguir gairebé tothom" i ha raonat que els joves veuen aquesta situació des d'un context de crisi, tant de l'actual com de la ressaca de l'anterior. Ha afirmat que els joves que s'han manifestat en els últims dies "es troben en una situació de poques oportunitats de feina i de trobar un habitatge digne", com a motiu que fonamenta el seu enuig.

"Jo preferiria que qualsevol forma de protesta se celebrés de forma escrupolosament pacífica i de fet sempre ho he practicat així. Alhora, crec que és important explicar el context social, econòmic i polític en el qual es produeix aquesta protesta", ha expressat. A més, ha afegit que és responsabilitat dels que exerceixen funcions polítiques, però també periodístiques, "treballar per superar els problemes i no només els símptomes dels problemes".

Una condemna improcedent

En aquest sentit, ha conclòs que "és evident que ningú no ha d'anar a la presó per cantar, i és evident que en cap codi penal ningú no aniria a la presó per cantar, de la mateixa manera que ningú aniria a la presó per fer un referèndum", ha argumentat, i ha subratllat que la celebració d'un referèndum va ser eliminada de forma explícita del Codi Penal espanyol.

"Es va despenalitzar explícitament, per desgràcia veiem que sovint posen a la presó gent que a qualsevol altre país d'Europa central no l'hi posarien", ha retret.

Segona nit de protesta

Imatge: La segona nit d'aldarulls a Barcelona / Sergi Alcázar

La segona nit d'aldarulls en les protestes per Hasél ha deixat saquejos en comerços a Girona, cremes de contenidors davant de la presó de Ponent, on està pres el raper, i danys en un concessionari i un hotel de Barcelona. En total, els Mossos d'Esquadra han detingut 29 persones a Catalunya, segons el balanç provisional, en la segona nit de protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél. Deu d'aquestes detencions han estat a Barcelona, 12 a Lleida, dues més a Tarragona i cinc a Girona, han informat els Mossos.