El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, diu que no pot mediar entre els governs de Catalunya i d'Espanya perquè només ho ha demanat el Govern. Així ho ha dit durant una conferència d'estudiants a Luxemburg, on ha assegurat que no vol fer de mediador perquè es crearia "més caos" a la UE i perquè no vol "una Europa que d'aquí 15 anys estigui formada per més de 90 països".

"Si Catalunya es converteix en [un Estat] independent, d'altres farien el mateix. Això no m'agrada", ha afirmat, al mateix temps que s'ha mostrat preocupat per la situació i ha posat de manifest que no vol que es produeixi un trencament. 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la Comissió Europea van mantenir una conversa telefònica divendres passat en la qual van parlar de la crisi a Catalunya. 

De fet, la setmana passada, Le Monde ja avisava que l'aposta dels líders europeus és aïllar Catalunya perquè creuen "que al rebre missatges d'aïllament, Puigdemont abandonarà la declaració unilateral d'independència", afegia el diari.

Ara bé, tot i negar-se a fer una mediació entre els governs català i espanyol, el diari assegurava que la violència exercida pels cossos de seguretat de l'Estat per aturar el referèndum, ara fa una setmana, han "xocat" al nord d'Europa. "Ens ha fet pensar en els mètodes soviètics", assegura una font diplomàtica d'un país escandinau, citada pel diari.