La declaració de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias sembla que no ha estat una de les que més ha interessat aquest matí de dilluns el president de la sala del Suprem que jutja el procés, Manuel Marchena. Tot i que la intervenció del polític català ha estat molt breu, els senyals d'impaciència del jutge han estat ben aviat visibles i han eclosionat sense embuts tallant d'arrel la darrera resposta de l'exalcalde.

De la declaració de Trias se n'ha encarregat un dels seus companys de partit, l'exconseller i exdiputat Francesc Homs, que forma part de l'equip de les defenses dels acusats de l'1-O.

Trias ha deixat clar la seva proximitat als processats explicant que no només els coneixia i que tenia entre ells algun amic, sinó que a algun d'ells li devia "haver guanyat l'alcaldia de Barcelona". Tampoc ha enganyat l'exalcalde sobre el seu parer en relació als registres que es van produir el 20-S, i el "cert grau d'indignació" que li provoca el fet que els mitjans s'assabentin abans d'aquestes situacions que els mateixos afectats. 

A partir d'aquí ha explicat com va viure els escorcolls a la seu de la CUP -que va visitar tot i confessar que la seva relació amb la formació anticapitalista no era "sempre excel·lent"- i a la conselleria d'Economia. Les preguntes d'Homs s'han dirigit de manera especial a deixar clar si la intenció en dirigir-se a la conselleria de la Rambla Catalunya era impedir els registres, la qual cosa Trias ha negat assegurant que l'objectiu era fer costat a la gent del departament.

"Jo sé el que és que a vegades et trobis en una situació no buscada en què et difamen o que et trobis en una situació de tractament irregular d'un tema", ha argumentat l'exalcalde que va aparèixer embolicat en un dels informes falsos cuinats per la policia patriòtica del ministeri de l'Interior, que li atribuïa comptes a Suïssa que es va demostrar que eren inexistents.

A partir d'aquí, Trias ha enfilat la denúncia de la forma com és publiciten determinades acusacions. "Jo anava a donar-los el meu suport total, perquè una cosa és que t'investiguin, una cosa és..."

I fins aquí ha arribat. No ha pogut continuar, perquè el president del tribunal l'ha tallat amb absoluta indiferència de la seva denúncia. "Hi ha alguna altra pregunta, senyor Homs?", ha reclamat Marchena sense tenir en compte que l'exalcalde estava a mitja exposició.

Aquest ha estat el punt i final de la declaració de Trias, atès que ni les defenses ni les acusacions han fet més preguntes.

Campana de Seoane i Ortega

La primera sessió de la setmana del judici al Suprem ha començat amb dues cadires buides en la bancada de les acusacions. L'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, i el número dos de Vox i advocat de l'acusació popular, Javier Ortega Smith, no eren als seus llocs.

Ortega, que és candidat a l'alcadia de Madrid i es troba a punt d'endinsar-se en la cursa electoral, ja s'havia absentat en altres ocasions del judici. Fins i tot, ha arribat a enviar algun substitut, cosa que avui no ha passat.

Menys habituals són les absències de Seoane, que això no obstant, la setmana passada ja es va saltar part de la sessió de dimarts. Va ser després que Marchena tallés en séc el seu interrogatori a un dels votants de l'1-O. El president del tribunal va exigir a l'advocada de l'Estat que se centres en qüestions de rellevància policial i li va advertir que el tribunal no pot perdre temps. Seoane, visiblement contrariada, va replicar que les preguntes es feien amb "la millor intenció" i va donar per tancat el seu interrogatori.

Aquest matí Seoane i Ortega s'han perdut, a més de la compareixença de Trias, la declaració de diferents Mossos i amb un dels ferits l'1-O. La més sorprenent ha estat la declaració del cap de la Brimo de Barcelona, que ha carregat contra l'actitud inicial de Jordi Sànchez el 20-S. Era una dels testimonis citats per Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, i la declaració ha quedat matissada pel seu número dos, que ha comparegut tot seguit.