Un informàtic, un assessor d’empreses, una empresària jubilada, una farmacèutica... Aquesta tarda han desfilat davant del tribunal que jutja el procés ciutadans que l’1-O van anar a votar. Només un dels que ha comparegut a la sessió de la tarda va viure les càrregues policials -“atacs”, deia-, però la resta han acudit a explicar una jornada electoral sense violència, festiva i amb una gran afluència de votants.

“Estàvem contents de poder fer aquella celebració i crèiem que era la manera pacífica de demostrar el que volíem”, ha explicat Jordi Cuyàs de Pacs de Penedès, el primer testimoni de la tarda.

Un dia molt important

Tots ells han estat convocats per l’advocat Jordi Pina i les acusacions no s’han mostrat especialment actives. Tot just han interrogat sobre com havien estat convocats a votar, si algú els havia reclutat per organitzar activitats, si hi havia alguna organització prèvia... “Per mi era un dia molt important. Volia ajudar”, ha explicat Enric Climent de l’escola Turó del Cargol de Barcelona al fiscal Jaime Moreno.

“La gent estava contenta perquè podia votar”, ha insistit Maria Dolors Prats del col·legi Ausiàs March del barri de Les Corts de Barcelona, que ha relatat cues de tres hores.

El president de la sala, Manuel Marchena, que dilluns va protagonitzar una tensa enganxada amb Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, quan intentava que el líder de CCOO expliqués les raons del suport del sindicat a les mobilitzacions del 20-S, ha encaixat amb filosofia les reivindicacions dels testimonis que han anat desfilant amb llaços i mocadors grocs.

“Un dia de festa familiar i una certa por per les imatges vistes per la televisió i els comiats de les casernes amb l’a por ellos”, ha explicat Xavier Almirall del centre L’Olivera de Cabrils, mentre que la Míriam Camp que va passar la jornada a Arenys de Munt ha relatat que a les 8 del matí quan van arribar els Mossos s’havia organitzat al col·legi una xocolatada a la qual va acudir gairebé tot el poble i al migdia un dinar popular: “Va ser una festa, estava tot el poble, van fer una gran paella al mig del carrer principal”.

Vox per imperatiu legal

Quan Jesús Bricollé de Sant Vicenç de Castellet, que portava un llaç groc i un de morat, ha explicat abans de començar el seu testimoni que respondria a l’acusació popular de Vox per imperatiu legal el president de la sala ha replicat amb un “molt bé, fa molt bé”.

Igualment, Marchena ha encaixat sense més comentaris quan Agustí Ferrer de El Catllar ha respost a l'obligació de dir veritat amb un “espero que la veritat els farà lliures”.

No obstant, després de set declaracions, aquest vuité testimoni sí ha fregat el límit de la paciència del jutge. L’ha tallat els dos cops en què ha insistit que la voluntat de la gent que omplia el col·legi era “donar una mostra de dignitat”. “Té una altra pregunta lletrat?”, ha demanat Marchena, símptoma inequívoc d’impaciència.

De nou l’advocada de l’Estat, Rosa María Seoane, ha acabat rebent i les seves preguntes sobre el material electoral i les urnes han provocat una nova interrupció del jutge. “Si les urnes eren de metacrilat o de material transparent no afecta a la valoració jurídica dels fets”, l’ha tallat.

Un rere l’altre els testimonis han assegurat desconèixer qui havia organitzat les votacions, com i d’on havien aparegut les urnes, tots ells han explicat que van acudir al col·legi en què habitualment voten, que les activitats nocturnes havien estat autoorganitzades o impulsades per les associacions de pares de les escoles,...

"Vaig passar molta por"

L’episodi de violència de la tarda l’ha relatat Antoni Taulés de l’Escola Joventut de Callús que ha explicat com van arribar 35-40 furgonetes de la Guàrdia Civil al centre de votació on hi havia entre 70 i 80 persones en un poble de 1.500 habitants. Taulés ha explicat que, davant la gent en silenci, els agents van tirar pel terra l’alcalde. “A una senyora li van partir l’escut a l’esquena”, ha recordat tot i assegurar que en cap moment no hi va haver agressió per part dels presents. De fet, ha atribuït els possibles ferits a lesions fetes entre els mateixos agents.

“Vaig passar molta por. Per l’acompanyament que portàvem tots, vaig aguantar, però hi havia gent que no podia aguantar i sortia pel seu propi peu", ha admès.

El testimoni ha explicat que a les 5 del matí ja era al col·legi electoral. “Volíem salvaguardar els nostres drets”, ha explicat quan la fiscal Consuelo Madrigal ha volgut saber per què va anar tan aviat al col·legi. “Però, tan aviat?”, ha insistit la fiscal.