El diari alemany Telepolis ha criticat amb contundència la manera en què es va traslladar els presos i les preses polítics el passat divendres fins a les presons madrilenyes. En un article publicat aquest diumenge, el rotatiu ha titllat el trasllat de "tortura" i "odissea" i ha qüestionat les condicions en què es desenvoluparà el judici de l'1-O.

"No es pot parlar d'un 'transport VIP' tal com ho fa avui el diari espanyol La Razón només perquè es va utilitzar un autocar nou. Viatjar durant set hores en una cel·la massa petita per aixecar-se és una tortura", escriu el periodista Ralf Streck

Telepolis trasllat presos

L'autocar que va traslladar els líders independentistes fins a Madrid tenia 14 cel·les de la mida aproximada d'un lavabo d'avió. A cada cel·la hi havia una petita finestra, però estava dalt de tot el compartiment i això feia que si volien veure l'exterior, els presos s'havien de posar drets i estirar-se força cap amunt. No es tractava, doncs, d'una finestra sinó d'un simple orifici perquè hi entrés la llum. Els presos no es veien entre ells i eren enregistrats i observats en tot moment per la policia a través de pantalles instal·lades a l'espai de conducció. A més, viatjaven sense cap pertinència.

El judici de l'1-O, en qüestió 

El diari alemany considera que "la justícia espanyola ha estat polititzada i ha inventat una rebel·lió" i recorda que Alemanya no va veure cap fet delictiu en els fets de l'1-O. "Hi va haver una violència massiva de les autoritats espanyoles contra els votants. Les invencions espanyoles no van ser comprades pel poder judicial alemany. Ni tan sols després d'un examen exhaustiu es va veure rebel·lió per extradir Carles Puigdemont a Espanya. I els poders judicials de Bèlgica, Suïssa i Gran Bretanya tampoc entreguen els exiliats catalans", assegura el Telepolis.

En aquest sentit, el periodista Ralf Streck reivindica que no hi ha "fonament jurídic" per jutjar els presos i critica que els tribunals espanyols no permetin l'assistència d'observadors internacionals al judici. 

El silenci ensordidor de Brussel·les

Finalment, l'article també carrega amb duresa contra el comportament de la Unió Europea en el conflicte català, que qualifica de "decebedor". "Després de tot, la UE i els seus països membres volen actuar com a defensors de drets humans a tot el món, però guarden un silenci ensordidor sobre el que està passant a Espanya", critica el diari alemany. 

L'escrit recorda que l'autodeterminació és un dret fonamental recollit a l'article 1 de la normativa europea que Espanya va ratificar en el Pacte Social de les Nacions Unides. "Però Brussel·les segueix completament en silenci amb Catalunya. Prefereix exercir el paper de defensor dels drets humans a la resta del món en comptes de cuidar-lo internament", conclou l'article.