El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha afirmat aquest dimarts que si els intents de diàleg del govern espanyol amb els independentistes no donen resultat, o "si el progrés es fa dependre de condicions impossibles" com s'ha apuntat "fa unes hores", "llavors caldrà suspendre la teràpia de l'ibuprofèn". Això sí, ha deixat clar que aquest moment no ha arribat encara.

Entre aquestes "condicions impossibles" ha esmentat el reconeixement de l'"anomenat dret a l'autodeterminació, que és un presumpte i inexistent reconeixement del dret a la secessió", o la posada en llibertat de "ciutadans que estan en presó preventiva per ordre judicial en un país que té separació de poders", llavors caldrà "suspendre la teràpia de l'ibuprofèn". "Hi ha algunes persones que són immunes a algunes medicines i potser ens trobem davant d'un cas d'immunitat a l'ibuprofèn", ha dit.

En resposta a una pregunta de la popular Luisa Fernanda Rudi en el ple del Senat, el ministre ha explicat la seva metàfora de "política de l'ibuprofèn" a Catalunya com un intent de "desinflamar" i "rebaixar la tensió" per dialogar. Si fa uns mesos Borrell va dir que aquesta política semblava no estar donant resultats, ara ha assenyalat que és possible que, en política, "l'ibuprofèn no tingui efectes tan ràpids com els que té sobre el cos humà".

D'aquesta manera, Borrell ha tirat per terra l'acostament que havia tractat de fer el secretari general del PSC, Miquel Iceta, que posteriorment ha rebaixat la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, sobre una possible persona que "prengui nota" en la taula de diàleg bilateral entre partits.