El jutjat d'Instrucció 4 de Lleida ha obert judici oral contra el policia espanyol acusat d'agredir Enric Sirvent l'1-O a Lleida. El jutjat d'Instrucció 2 va arxivar el cas dues vegades, però l'Audiència de Lleida va ordenar continuar amb el procediment. Serà el primer judici per delicte greu contra un agent per l'1-O, fins ara tots havien estat per faltes lleus. Sirvent va patir un atac de cor durant les càrregues policials quan es dirigia a votar pel referèndum d'independència al col·legi del Centre Cívic de la Mariola. La jutgessa manté la llibertat provisional al policia, però en dicta responsabilitat civil amb una fiança de 44.100 euros. La jutgessa també decreta la responsabilitat civil subsidiària del Ministeri de l'Interior.

Tant l'acusació particular, exercida per l'advocada Anna Llauradó, en representació de la família de Sirvent, com la popular, exercida per Òmnium Cultural, sol·liciten que es condemni el policia a tres anys de presó per un delicte de lesions amb l'agreujant de motivació ideològica i de prevalença del caràcter públic de l'agent. La fiscalia, en canvi, en demana l'absolució. Uns altres tres agents relacoonats amb el cas i que també van ser denunciats van quedar absolts el passat mes de juliol al considerar-se que no hi ha indicis que siguin autors del delicte contra la integritat moral ni per omissió del deure de socors.

Sirvent va patir la lesió quan esperava al carrer per entrar a votar al casal cívic de Lleida, al carrer Mercè. El tribunal recull que Sirvent va declarar al jutjat que l’agent de la policia espanyola "li va propinar una puntada de peu als genitals", i a continuació va patir una parada cardiorespiratòria de la qual es va poder recuperar. El tribunal també exposa que en la causa consta l’informe emès pel metge forense sobre les lesions patides per Enric Sirvent, que van precisar per la seva cura de tractament mèdic. També detalla que en visionar les imatges s’identifica a l’agent com el "presumpte autor dels fets denunciats".

45 policies nacionals seran jutjats per les càrregues de l'1-O a Barcelona

El passat 25 de gener el magistrat de Barcelona Francisco Miralles, després de cinc anys investigant les càrregues policials del referèndum de l'1 d'octubre a Barcelona, va ordenar seure al banc dels acusats 45 policies espanyols. Segons la interlocutòria, Miralles cita els agents de policia per les intervencions violentes que van dur a terme contra els votants a les escoles. Més de cinc anys després del referèndum, encara no hi ha cap policia condemnat per lesionar un votant, i, en canvi, sí que hi ha votants condemnats per agressions a agents. D’altra banda, Francisco Miralles ha decidit arxivar el procediment contra vint agents més.