El patriarca dels Borbons passa per les hores més baixes de la seva vida. L’hereu de Franco està tan esquitxat pels presumptes casos de corrupció, que l’hereu de l’hereu, Felip VI, ja mira les maneres de treure-se’l de sobre i eludir així les seves pròpies responsabilitats. La monarquia trontolla i l’actual monarca mira de salvar-la encara que sigui al preu de sacrificar son pare.

Sigui com sigui el que pugui passar en les següents setmanes, hi ha una cosa que no canviarà, almenys de moment. El vaixell insígnia de l’Armada Espanyola, el portaavions Juan Carlos I (L-61), no canviarà de nom. La nau, que pot portar avions però que tècnicament és un vaixell d’assalt amfibi, és a dir, que pot tenir capacitat aèria però també pot transportar i desembarcar tropes, mantindrà el seu nom malgrat que el seu titular pugui acabar fins i tot jutjat pels presumptes casos de corrupció.

aeronaus embarcades juan carlos i armada wikimedia

Aeronaus embarcades al 'Juan Carlos I' / Wikimèdia

Així ho avança El Confidencial Digital, que es fa ressò d’una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, adreçada al govern espanyol, sobre la possibilitat de canviar el nom del Juan Carlos I atesa la situació en què es troba el rei emèrit. La resposta ha estat clara, de moment no hi ha previst cap canvi de nom.

“Comportaments èticament reprovables”

Segons el mitjà citat, el passat 9 de juny es va elevar la pregunta, assenyalant que els “comportaments èticament reprovables” de l’anterior monarca posaven en dubte la necessitat de mantenir el nom al vaixell insígnia de l’Armada Espanyola.

La resposta ha estat clara: “El vaixell de l’Armada L-61 porta el nom de Juan Carlos I en tant que va ser el primer cap d’Estat després de la restauració de la democràcia i l’aprovació de la Constitució Espanyola de 1978 per mitjà d’un referèndum celebrat el 6 de desembre de 1978”.

El monarca està sent investigat per la Fiscalia, però el govern espanyol no preveu cap canvi. Almenys, de moment.

Juan Carlos I Base antartida wikipedia

Base científica espanyola Juan Carlos I a l'Antàrtida / Wikimèdia

A l’Antàrtida també es mantindrà el nom

El mateix senador ha demanat al govern espanyol si preveu igualment canviar el nom de la base d’investigació científica espanyola a l’Antàrtida, que també rep el nom de Juan Carlos I. De moment, Mulet espera resposta.

 

Imatge principal: El 'Juan Carlos I' entrant al port del Ferrol / Wikimedia