L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans ha desplegat un protocol de visites als joves detinguts durant els aldarulls en les jornades de protestes a Catalunya. Com a resultat d'aquest treball que encara s'està tancant, l'entitat ha alertat dels maltractaments i vexacions tant durant la detenció dels joves com a les furgonetes policials i dins de la delegació del govern espanyol i, especialment, a la prefectura del CNP a la Via Laietana.

Els testimonis coincidents de diverses de les noies relaten com es trobaven emmanillades per l’esquena, agenollades de cara a la paret, a la prefectura de la Via Laietana en moments de molta tensió, especialment divendres quan va arribar la notícia d’un agent ferit molt greu, i relaten escenes "molt dures" de cops als seus companys detinguts. “Volava la sang literalment dels cops que rebien els nois, fins a tacar les parets”, expliquen fonts dels entrevistadors que durant els darrers dies han visitat les presons.

El relat dels joves parlen de cops per part de CNP i Mossos, de vexacions als furgons policials, on, segons els entrevistadors, es produeixen "situacions extremadament preocupants", amb les noies estirades a terra als peus dels policies, amb trepitjades de les botes, en alguns casos es denuncien tocaments als pits. Algunes de les entrevistes parlen d’escorcolls amb nu integral, altres de la presència constant d’agents mentre els ferits eren atesos pels metges, la qual cosa està prohibida per entitats internacionals de drets humans. Es parla de ferits als quals no es va treure les manilles malgrat que ho van reclamar els metges o d’uns dels joves al qual van cosir la ferida de la cama mentre seguia emmanillat per l’esquena.

Es tracta de persones molt joves, alguns acaben de fer els 18 anys. La resta tenen 20, 21 i 22 anys. Gairebé tots són estudiants.

Tots els testimonis coincideixen també que en el moment en què els joves arriben a les diferents presons, la situació canvia. Les vexacions cessen i el tracte és absolutament correcte, se’ls facilita roba neta, reconeixement mèdic en condicions adequades i menjar.

L’Observatori ha creat un dispositiu per fer seguiment de tots els casos, ha recollit els testimonis amb autorització dels advocats de les famílies i elaborarà un informe en col·laboració amb el Sistema de Registre i Comunicació per a la protecció de les Víctimes de Tortura i Violència Institucional (SIRECOVI).

Les entrevistes es fan a la presó de dones de Barcelona, a la de joves de Quatre Camins, a Mas Enric a Tarragona, a Brians 1 a Barcelona, a Puig de les Basses a Girona i a Ponent a Lleida.

L'observatori ha fet públic un fil de piulades explicant la situació.