L'històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, ha sortit aquest dijous de la presó parisenca de la Santé, on estava detingut des de maig del 2019, per passar a arrest domiciliari en un pis de la capital francesa amb sortides controlades mitjançant un braçalet electrònic.

Com ha pogut constatar Efe, Ternera, de 69 anys, ha sortit a les 10.38 hora local (08.30 GMT) de la presó al cotxe de la seva advocada, que havia entrat un quart d'hora abans a la penitencieria.

Un grup de simpatitzants abertzales, que esperaven la seva sortida al costat dels dos fills grans d'Urrutikoetxea, ha tapat amb paraigües les finestres del vehicle per provar d'impedir que prenguessin imatges de l'excap de la banda terrorista, autoritzat a deixar la presó per raons de salut.

"Lliure per defensar-se"

El seu fill Egoitz Urrutikoetxea ha assenyalat a Efe que la situació del seu pare "és una nova etapa que li permetrà presentar-se lliure davant de les autoritats judicials per defensar-se". Per ell, la decisió del Tribunal d'Apel·lació de París "posa en qüestió la construcció de les demandes (d'extradició i lliurament) formulades per les autoritats judicials espanyoles", i també "obre la via, en el marc estricte de l'aplicació de la llei, a arreglar la qüestió dels presos bascos".

El tribunal va explicar dimecres que aquest règim d'arrest domiciliari s'autoritza per un període de sis mesos i que l'etarra haurà de presentar-se a totes les citacions de la justícia, haurà de lliurar els seus documents d'identitat i no podrà sortir del territori francès.

Josu vedella Europa Press

Josu Ternera en una imatge d'arxiu / Europa Press

S'allotjarà a l'habitatge d'una professora universitària de la prestigiosa Escola Normal Superior al districte III, en ple centre de la capital francesa, i podrà sortir dues hores al matí i cinc a la tarda de dilluns a divendres i unes altres sis els dissabtes i els diumenges.

La justícia francesa va autoritzar la sortida de Ternera de la presó de París, en la qual ha estat ingressat des que va ser capturat als Alps francesos el maig del 2019 i després de 17 anys de clandestinitat, pel risc per a la seva salut d'encomanar-se amb el coronavirus.

 

Imatge principal: L'advocada Laure Heinich, al seu vehicle en el qual ha sortit aquest dijous l'històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, de la presó parisenca de la Santé / Efe