El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha recordat que l'Estat és el principal creditor de Catalunya, i ha afirmat que amb les seves mesures d'intervenció "l'Estat es pot disparar un tret al peu". Rull ha comparat amb el certificat de bona conducta franquista l'acord del Govern central que adverteix que suspendrà el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a Catalunya si no certifica setmanalment que no destina fons al referèndum independentista de l'1 d'octubre.

Acusació de sectarisme

En una entrevista d'Europa Press, el conseller ha afirmat: "Tornen a posar de relleu el que passava a l'època de Franco, de demanar un certificat de bona conducta cada setmana." "És una expressió de sectarisme que no podem entendre de cap manera i més quan el FLA forma part del sistema de finançament autonòmic, un mal sistema, però que l'Estat espanyol té l'obligació de gestionar i de fer-ho sense amenaces", ha afirmat Rull.

En defensa dels ciutadans

El conseller Rull ha advertit que els que en sortiran perjudicats són els ciutadans, tant els que són partidaris de la independència com els que hi són contraris, i ha reprovat que el Govern central pretengui col·lapsar els serveis públics de Catalunya amb aquesta mesura. Ha recordat que els fons del FLA procedeixen dels recursos que generen els catalans amb els seus impostos i que el Govern els deixa a Catalunya en forma de préstec, per la qual cosa ha incidit que l'Estat és el principal creditor de la comunitat catalana: "L'Estat es pot disparar un tret al peu". "Si pretenen tallar l'aixeta a Catalunya, al final estaran tancant l'aixeta a l'Estat, perquè és el nostre principal creditor. Si tinguéssim un bon sistema de finançament, no ens caldria el FLA", ha afirmat. Rull ha lamentat "la gesticulació i el control del Govern espanyol, que basa el seu discurs en la por i els advertiments constants en forma d'amenaça".

Promesa d'urnes

"Ens mirarem el que hi ha i actuarem amb tota la responsabilitat i tota la diligència, però deixem un missatge clar i és que aquesta idea de certificat de conducta antic, de fa més de 50 anys... no estem per moure'ns en aquests paràmetres", ha advertit. En qualsevol cas, el conseller ha reiterat el compromís del Govern amb el referèndum: "L'1 d'octubre, els agradi o no, hi haurà urnes emparades en el principi democràtic i fundacional del dret internacional públic".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat