El productor i cantant Josep Maria Mainat, exmembre de La Trinca i cofundador del Partit dels Socialistes de Catalunya, s'ha embrancat en una polèmica a Twitter amb Núria Parlon, alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramanet, en relació amb el dret d'autodeterminació.

La polèmica s'ha iniciat perquè Parlon ha fet pública la carta en què comunicava al Govern que no posaria els locals municipals a disposició del referèndum, tot al·legant, simplement, que les lleis que ho permetien havien estat suspeses pel Tribunal Constitucional.

Mainat, que havia col·laborat en la fundació del PSC, ha recorregut al seu arxiu i ha tret a la llum la seva acta constitucional on s'especifica que el partit serà "plenament sobirà" i, per tant, separat del PSOE. Entre els seus principis hi figura: "El reconeixement del dret d'autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l'Estat espanyol". Parlon ha replicat que aquest dret no és vàlid perquè ni Catalunya és una colònia ni es dona un procés de balcanització, tot i que quan es va fundar el PSC la situació era la mateixa.