El jurista Josep Costa ha manifestat que l'acord d'amagat que han fet PSC-Comuns-PP contra l'independentisme a Barcelona ja no es pot considerar cap novetat, des del precedent que ja es va produir el 2019 amb Manuel Valls, i que ara el que calen "són dimissions". "Des del 2019 sabem que encara que no facis cordó sanitari al PSOE, ells te’l fan amb el bloc del 155 (i amb els tontos útils dels comuns si cal). La lliçó ja la sabíem. Ja no és hora d’aprendre. És hora de dimitir! Tots el que heu contribuït a malbaratar les victòries de la gent!", ha indicat.

El 2019 el vetat va ser el candidat d'ERC, Ernest Maragall, després que Manuel Valls, de la llista de Ciutadans, va donar els vots a la fins ara alcaldessa Ada Colau. En la votació d'avui, en canvi, el socialista Jaume Collboni s'ha beneficiat d'un pacte secret entre PSC-Comuns-PP per vetar la candidatura de Xavier Trias (Junts). El pacte entre el socialista Jaume Collboni, la fins ara alcaldessa Ada Colau i el popular Daniel Sirera s'ha produït un dia després que el fins llavors cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, anunciés que es retirava de la política institucional i informava que no concorreria a les eleccions. Es desconeix si Asens coneixia la maniobra amb el PP a Barcelona, però el cas és que la seva renúncia es va produir de forma significativa menys de 24 hores abans.

A mitja tarda els comuns han facilitat que el PP votés Collboni, en dir que retiraven la seva candidatura, que donarien suport a la del PSC i que a més no seguirien al govern i passarien a l'oposició. Això ha fet que Daniel Sirera retirés també la seva candidatura, i que tant populars com comuns donessin a Collboni la majoria. Jaume Collboni ha rebut 23 vots, Xavier Trias, 16 i finalment, el candidat de Vox, Gonzalo de Oro, 2.

Amb aquesta votació, Collboni ha acceptat l’alcaldia i ja ha passat a presidir el ple, amb el faixí i la vara d’alcalde. Barcelona, dotze anys després, torna a estar governada pel PSC amb el suport del PP, partit que ara naturalment passarà a ser demonitzat pels socialistes sense cap discontinuïtat en la campanya de les eleccions generals en una situació il·lògica.

Només 10 regidors

 

A l'Ajuntament, el nou alcalde Collboni governarà la ciutat amb 10 regidors, la xifra més baixa que ha tingut mai un batlle de Barcelona. "Amb 10 regidors és del tot impossible governar la ciutat de Barcelona", ha reconegut la mateixa Colau. Quan l'exalcaldessa ha assegurat que no havia participat en cap pacte, el Saló de Cent s'ha omplert de protestes.

El nou alcalde de Barcelona ha estat escridassat a la plaça Sant Jaume, en el seu primer acte institucional, quan els regidors s'han traslladat al palau de la Generalitat per saludar el president Pere Aragonès, tal com és preceptiu. Collboni ha encapçalat la delegació, acompanyat per guàrdies urbans amb vestit de gala, i quan han sortit de l'Ajuntament i han posat els peus a la plaça ha rebut xiulets i crits de "botifler, botifler". També s'han sentit crits a favor de Xavier Trias.