El tenor Josep Carreras entra en escena i es converteix en el nou darrer protagonista de la campanya de Plataforma per la Llengua per aconseguir que el català es converteixi en oficial a la Unió Europea. L'antic component d'Els Tres Tenors s'ha dirigit directament a Itàlia per demanar que no veti el català a la UE en el marc de la campanya 'Say yes' de la Plataforma. Carreras, a través d'un vídeo, on s'expressa en italià ha recordat que la primera traducció de la Divina Comèdia en vers va ser en català, i ho utilitza d'exemple per demostrar la "llarga, íntima i innegable història compartida" entre catalans i italians. Finalment, Carreras ha reclamat a Meloni que accepti l'oficialitat d'una "llengua germana de l'italià" a la família de llengües oficials de la UE. 

'Say yes' al català a la UE

Josep Carreras se suma així a la campanya de vídeos dirigint-se a països de la UE impulsat per Plataforma per la Llengua i a la qual hi han participat també la guanyadora de la Pilota d’Or, Aitana Bonmatí —que va fer una petició semblant a Finlàndia—, Pep Guardiola, Joan Laporta o Kilian Jornet. El pròxim 12 de desembre el Consell de la UE torna a debatre, i eventualment a votar, sobre l'oficialitat del català a partir de la nova proposta de reforma del Reglament 1/1958 que el passat 13 de novembre va presentar el govern espanyol. 

Les darreres setmanes Plataforma per la Llengua ha publicat cada dia a les seves xarxes fotografies de personalitats amb projecció pública mostrant un cartell en suport de la campanya 'Say yes'. Entre els més destacats han aparegut Jordi Basté, Elisenda Carod, Nerea Sanfélix i Marc Giró; les cuineres Ada Parellada i Carme Ruscalleda; els cantants Lildami, Maria Hein, Julieta i Panxo de Zoo; i les actrius Clara Segura, Emma Vilarasau o Mont Plans. La darrera actuació a favor del català de la Plataforma es va fer el passat dijous, quan van desplegar dues grans pancartes on reclamaven l'oficialitat del català davant dels edificis del Consell de la UE i la Comissió Europea aprofitant la reunió que van mantenir aquell dia els ministres que hauran de decidir sobre el català a Europa.

Conflicte Sánchez-Tajani

El vídeo de Josep Carreras arriba poc després d'una picabaralla entre el ministre d'Assumptes Exterior d'Itàlia, Antonio Tajani, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El motiu de la topada és que Sánchez va incloure Itàlia dins de la categoria de l'onada de governs d'"ultradreta" i "reaccionaris" que proliferen a Europa i el món darrerament. Tajani va contestar que a Espanya els qui governen són "els secessionistes", en referència als pactes de Sánchez amb l'independentisme català, i va posar en dubte que es respecti l'estat de dret. "A Espanya governa l'extrema esquerra. A Itàlia els hem derrotat. Nosaltres respectem l'estat de dret. Passa el mateix a Madrid? A Itàlia governa el PPE, a Espanya els secessionistes", va afirmar Tajani, líder de Forza Itàlia, en un missatge publicat en la xarxa social X (Twitter).