Ho vulgui o no ho vulgui Jordi Graupera, la candidatura que ell encapçala sota la marca Barcelona és Capital va traient el cap a les enquestes sobretot pel seu perfil mediàtic, d'influencer del procés. Fa ben bé un any que piquen pedra, des que van guanyar les primàries independentistes organitzades per l'ANC, en les quals van participar 10.000 persones. Apartat de la campanya oficial, Graupera i el seu equip miren de fer forat a través de les xarxes socials, del clàssic porta a porta i d'un petit exèrcit de voluntaris. 

De perfil liberal, investigador de la Universitat de Princeton, fill d'una antiga militant de Convergència que va arribar a presentar-se a les llistes de CiU al Senat, ha col·laborat amb tots els partits independentistes que l'hi han demanat. Explica que pràcticament tots l'han intentat fitxar però, per què els ha dit que no? Hi respon en aquesta entrevista per a ElNacional.cat, un intent d'acostar-se a la persona que hi ha al darrere del personatge, sense perdre de vista els elements clau del projecte que proposa per a Barcelona.

Habitatge

Graupera té clar que qualsevol pacte de govern amb altres partits passarà sempre per consultar abans amb les seves bases. El cap li va a mil revolucions. Se sap el programa de memòria, però arrenca amb un avís a navegants, que "tots els problemes importants a Barcelona comparteixen les mateixes característiques: són urgents i no tenen solucions a curt termini". Un dels principals, l'habitatge. Entre les propostes, impulsar un autobús interurbà que permeti abaratir els costos de viure a l'àrea metropolitana, aprofitar els 14.000 locals comercials buits per convertir-los en habitatge i redefinir zones de Barcelona com el Besòs, la ronda de Dalt o la Zona Franca per construir-hi.

Turisme

L'aposta de Barcelona és Capital per afrontar el fenomen del turisme comença per assumir que no se'l pot menysprear només com una cosa negativa, perquè és una força econòmica que representa un 12% del PIB de la ciutat i ajuda a enriquir culturalment la ciutadania. El que cal, diuen, és redistribuir-lo perquè no es concentri únicament al centre de la ciutat. 

Procés

El rol de Barcelona en el procés sobiranista serà, segons Graupera, determinant perquè Catalunya pugui assolir la independència. 

Seguretat

Si en una cosa convergeixen la immensa majoria de candidats és en qüestionar la gestió d'Ada Colau en matèria de seguretat. Així ho denuncia Graupera, que defensa la incorporació de més agents de Guàrdia Urbana que tinguin més atribucions. Alhora, afirma que la seguretat no és només la policia, sinó altres qüestions com la il·luminació o l'amplada de les voreres. 

Medi Ambient

Que el cotxe deixi de ser el protagonista. És la proposta de Barcelona és Capital, que planteja obertament la necessitat d'establir un peatge de congestió a la ciutat, que penalitzi l'ús del transport privat. 

Cultura

L'àmbit de la cultura acostuma a ser un dels grans oblidats en les campanyes. Entre les propostes de la candidatura que encapçala Jordi Graupera, reduir l'excés d'internvencionisme de l'Ajuntament. 

Queda una setmana de campanya, veurem si Graupera aconsegueix superar el llindar del 5% dels vots, necessari per aconseguir seient a l'Ajuntament de Barcelona.