El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que porta ja 14 mesos empresonat, ha fet pública una carta en la que mostra el seu suport als companys en vaga de fam: "sapigueu que els presos polítics ens cuidem molt els uns als altres, que no deixarem sols els nostres vaguistes ni un minut". A més, critica durament la situació política i la decisió de celebrar un consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre, que considera una “decisió unilateral emmarcada en l’espiral provocadora de l’estat per argumentar l’aplicació d’un nou 155”.

Cuixart, que demana “no caure en cap parany”, assenyala que “l’alarmant ascens del feixisme desemmascara més la farsa de la Transició, i això representa una oportunitat sensacional per oferir la República catalana com un espai de convivència pacífica i radicalitat democràtica, així com de defensa dels drets humans”.

Aquesta és la carta de Cuixart:

Des de la presó: “Intel·ligència i determinació”

 

“Intel·ligència pels més valents i valor per als més intel·ligents”

Estimadíssims socis,

Avui, els companys Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn ja porten 12 dies en vaga de fam. Un acte de dignitat i generositat extraordinària. Sapigueu que els presos polítics ens cuidem molt els uns als altres, que no deixarem sols els nostres vaguistes ni un minut.

Dissabte farà 14 mesos que som a la presó i no hi ha lloc per a cap retret: tinc la certesa que té molt de mèrit com hem resistit l’embat de l’estat. Us asseguro que des d’Òmnium Cultural ens estem deixant la pell per propiciar una estratègia compartida del sobiranisme al servei dels grans consensos de país.

El 21 de desembre hi haurà el consell de ministres a Barcelona, una nova decisió unilateral emmarcada en l’espiral provocadora de l’estat per argumentar l’aplicació d’un nou 155. Fins i tot s’alcen veus que demanen il·legalitzacions de partits polítics sobiranistes. Aquesta situació, però, demana que mantinguem tant la determinació com la serenor, tant el coratge com la intel·ligència.

No caiguem en cap parany i sapiguem respondre amb l’ambició insubornable dels qui ens sentim deslliurats de cap por. Sabem que som davant un estat que, amb violència policial i persecució penal, rebutja la via democràtica al dret a l’autodeterminació.

Però l’alarmant ascens del feixisme desemmascara més la farsa de la Transició, i això representa una oportunitat sensacional per oferir la República catalana com un espai de convivència pacífica i radicalitat democràtica, així com de defensa dels drets humans. Com ens recorda Galeano: “Lliures són aquells qui creen, no els qui copien. I lliures són aquells qui pensen i no només obeeixen. Ensenyar, és ensenyar a dubtar”.

Aquest divendres, precisament, la 68a Festa de les lletres catalanes a Sabadell reflectirà el compromís de la societat civil amb la llengua i la cultura catalanes com a eines de cohesió social i llibertat. Una ciutat de lluites compartides, on vaig viure uns anys preciosos de la meva vida i que estimo especialment, que sempre ha expressat la seva catalanitat des de la diversitat.

Serà, també, un record per Teresa Rebull, Teresa Claramunt o Pere Quart i tants d’altres, que ens han llegat part del que avui som com a ciutadans dels Països Catalans. I un acte de reconeixement a la presidenta Forcadell, a qui sé ben lliure, i a l’estimada Muriel, que sempre tinc en el pensament. Gaudiu la Nit de Santa Llúcia amb tota la intensitat del món.

Que no estiguem ni tristos ni enfadats, perquè compartim, per sempre més, la mateixa lluita. Serenor, coratge, entesa i República.

Sempre endavant!

Jordi Cuixart, President d’Òmnium Cultural

Presó de Lledoners, 12 de desembre de 2018