Feia 562 dies que Joaquim Forn no s'adreçava als mitjans de comunicació. L'última vegada que ho va fer va ser al costat del president Puigdemont i de sis consellers més, al Press Club de Brussel·les. Després d'allò va tornar a Barcelona. Al cap de tres dies el van empresonar preventivament i ja no ha tornat a sortir en llibertat. Aquest dimecres ha fet la seva primera entrevista després de tot aquest temps, a ElNacional.cat. Ha estat sota les condicions que imposa la Junta Electoral Central. Per videoconferència des del centre penitenciari, sortejant els obstacles tècnics i amb un funcionari de la presó que decideix tallar-lo quan ja ha passat la mitja hora reglamentària. 

Els trenta minuts han passat volant i han donat de si a parts iguals. El candidat a l'alcaldia de Barcelona per Junts per Catalunya ha deixat clar que "no m'he presentat només per ser una fotografia penjada a les faroles de Barcelona, lluito per ser alcalde" i s'ha mostrat "convençut que el 15 de juny, quan es constitueixin els ajuntaments, jo podré ser a Barcelona". És a dir, que si és escollit, podrà recollir l'acta de regidor. I si és el més votat, podrà ser investit alcalde. El seu advocat, Xavier Melero, té coll avall que un cop el judici quedi vist per sentència, els presos quedaran lliures. I això ha de passar d'aquí a un mes. 

Forn ha reivindicat els seus anys d'experiència a l'Ajuntament, "m'avalen els coneixements de la ciutat que he pogut adquirir els darrers 16 o 17 anys" i ha explicat que el seu projecte de ciutat és vàlid tant per als independentistes com per aquells qui no ho són. "Volem que tothom s'hi senti representat", ha dit, "la gent sap les meves idees, jo defenso els valors de l'1-O, però al costat d'això també tenim un projecte de ciutat, que parla d'habitatge, de convivència als carrers, que vol recuperar el lideratge econòmic i internacional de Barcelona". 

També ha explicat per què va canviar d'opinió sobre el fet d'abandonar la política activa, decisió que havia pres el gener de 2018. "He anat veient coses que m’han fet canviar, quan et volen silenciar tens dues opcions: o ho acceptes o et rebel·les". 

Pilota a la teulada d'ERC

Des de JxCat van insistir durant molts mesos que calia una llista unitària de l'independentisme i Forn ha tornat a recordar per què, al seu parer, era necessària, "a l'Ajuntament, a diferència del Parlament o del Congrés la llista més votada és la que té més opcions". Constatat que no ha estat possible, l'exconseller d'Interior ha afirmat que l'aposta de la seva candidatura és governar amb ERC, però ha advertit als republicans que "un acord de govern amb Colau és impossible, perquè és impossible sumar dos models que es contraposen". Per això, ha avisat que "serà ERC que haurà de decidir si prefereix governar amb nosaltres o amb Colau, nosaltres aquesta decisió ja l’hem presa" i ha insistit en que "nosaltres precisament volem un canvi en relació a les polítiques d'Ada Colau, cal recuperar el lideratge de la ciutat i fer les coses d'una altra manera". 

El patiment dels presos

L'alcaldable de JxCat ha explicat que veu la llum al final del túnel del judici, però ha afegit que "hem viscut moments molt durs, hem sentit veritables mentides, falsedats enormes i això dol". És més, ha confessat que "vam patir molt" amb les declaracions dels agents de la Guàrdia Civil. Alhora, Forn ha lloat el paper del major Trapero en la seva intervenció durant el judici al Suprem, "va fer una gran defensa del cos de Mossos d'Esquadra que feia falta". Sobre què passarà si són condemnats, ha negat la major, "no contemplo ni indults ni cap altre tipus d'escenari que no sigui l'absolució". 

Diàleg i unilateralitat

Durant l'entrevista, Forn ha fet una defensa clara de la via del diàleg amb l'Estat. Un diàleg que sigui "sense cap condicionant, que es pugui parlar de tot". Per això ha demanat "a Pedro Sánchez que sigui valent". A la vegada, ha aclarit que segons ell "ara no és el moment de la unilateralitat, no hi ha una majoria al Parlament per poder-la aplicar" i ha afegit que "hem de continuar avançant, seguir guanyant terreny per acabar fent un referèndum legal". 

Al tinter han quedat un munt de preguntes. Veurem quan podrà ser la següent.