El TSJC ha liquidat ja la condemna de Irene Rigau per la consulta del 9-N, però en el cas de Joana Ortega la deriva als jutjats d'instrucció per si s'ha comès un delicte d'incompliment de pena. 

Ortega estava inhabilitada 9 mesos a partir que la sentència era ferma. Això va ser el gener del 2019, després de tots els recursos. Però Joana Ortega va acceptar càrrecs públics abans d'acabar el compliment de la pena. 

L'exconsellera de Governació, jutjada per la consulta del 9-N juntament amb Artur Mas i Irene Rigau, acabava el compliment de la condemna el 19 d'octubre d'aquest 2019, però el 17 de maig va ser nomenada per la consellera d'Empresa, Maria Àngels Chacon, assessora en Projectes Transversals. 

El TSJC anul·la ara primer el càrrec que desenvolupa Ortega, i després el compliment de la pena des del 17 de maig fins que deixi el càrrec. A Joana Ortega, per tant, li faltarien complir encara 5 mesos d'inhabilitació. 

Si hi ha hagut o no el delicte de trencament de la condemna ho decidirà un jutge d'instrucció que podria condemnar Ortega a una multa d'entre 12 i 24 dies.

Joana Ortega ja ha dit que presentarà recurs. Ho ha fet per twitter.

El requeriment judicial explica que Joana Ortega "consta haver estat nomenada com a assessora de la consellera de Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, en resolució de 8 de maig de 2019, i que va formalitzar un contracte amb a l'Corporació Catalana de Mitjans audiovisuals, SA en funció del qual va prestar serveis entre el 3 de setembre de 2018 i el 31 de juliol de 2019, pels quals hauria percebut durant el temps de compliment d'aquesta pena, l'import global de 875 euros. Per l'assessoria a la Conselleria del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya s'informa que va percebre un import brut de 32.110,84 euros entre maig i octubre de 2019".

La fiscalia va posicionar-se en contra de liquidar la pena, mentre que la defensa d'Ortega va al·legar que la ocupació no era una activitat prohibida en la condemna d'inhabilitació.

La resolució del TSJC diu: "Revoquem i deixem sense efecte la interlocutòria de 25 de febrer de 2019, pel qual s'aprovava la liquidació de condemna respecte de la pena imposada a la Sra. Joana Ortega i Alemany, d'inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electius d'àmbit local, autonòmic o estatal, i per a l'exercici de funcions de govern en l'àmbit autonòmic i estatal, durant un temps de nou mesos".

A més el 7 d'octubre el Comitè Executiu de l'ACM va nomenar Joana Ortega com a nova secretària general. En el moment del seu nomenament el president de l'ACM, Lluís Soler, destacava que Ortega aportava "un sentit simbòlic, ja que estem en moments excepcionals i tenim actors excepcionals que han treballat per construir el país amb l’anhel col·lectiu de llibertat”.