El futur pinta bé per al rei emèrit Joan Carles I. Fa poc es va fer públic la intenció de la Fiscalia espanyola d'arxivar el seu cas i ara el seu equip d'advocat ha aconseguit que les activitats fiscals de l’emèrit durant el 2015 quedin fora de la investigació suïssa que persegueix suposades irregularitats en els comptes del Borbó al país, segons informa Público

Quan el fiscal federal suís va començar a investigar la fortuna de l'emèrit l'agost del 2019, just en aquest moment, aconsellat pels seus testaferros, Joan Carles I va deixar el seu cas en mans de Javier Sánchez-Junco Mans, advocat amb una llarga trajectòria i obertament monàrquic. El nou representant del rei va canviar l'estratègia de la defensa davant de la investigació de la Fiscalia: no respondre a les notificacions. 

L'advocat va apostar per no donar-se per assabentat de la investigació, fet que li permetria fer una regularització fiscal que sembles empès per la bona fe, ja que teòricament l'equip legal de l'emèrit no estava al cas de la persecució de la Fiscalia. Però aquest no era l'únic punt fort de la defensa. Segons font de Público, els advocats de Joan Carles treballaven perquè els suïssos no fiquessin el nas en les activitats de l'emèrit l'any 2015 i per això havien d'esquivar la Fiscalia espanyola primer. 

El 2015 al marge 

"En aquest mateix desembre de 2019, un dels més prestigiosos advocats de l'entorn de Los Albertos [els cosins Alcocer i Cortina, que havien fet d'administradors de la fortuna del rei] em va confiar que estaven intentant de totes totes que la Fiscalia no inclogués en les seves indagacions l'any 2015, que és quan apareixen ells en nombroses operacions efectuades amb el compte a Credit Suisse de la Fundació Zagatka per netejar l'historial bancari", ha declarat al digital una font que va estar a prop de tot aquest procés. 

Segons el mateix informant es va "moure cel i terra" perquè es considerés el 2015 com prescrit. "Era vital per a tots els testaferros, ja que en aquest any es van tancar els vuit comptes que tenien a Credit Suisse i s'haurien descobert els nombrosos traspassos de quantitats amb què es va executar aquesta liquidació", ha assegurat la font mencionada, i ha afegit: "Del que no hi ha dubte és que és raríssim que a la comissió rogatòria cursada a Suïssa el passat 24 de febrer la Fiscalia renunciés a sol·licitar les dades de Zagatka d'aquest any i limités la seva petició al període 2016-2019, de manera que només s’han proporcionat els moviments del seu compte a la banca Lombard Odier, de la qual es van retirar tots els fons en 2012, i no les de Credit Suisse, molt més sucoses en el període investigat".

Sembla doncs, que l'objectiu principal del nou equip de representats legal de l'emèrit s'ha aconseguit per sorpresa d'algunes de les fonts consultades per Público. Una sorpresa fonamentada, ja que  la Fiscalia del Suprem ha argumentat que un dels motius per arxivar la causa és la prescripció dels presumptes delictes fiscals investigats, però el suposat delicte fiscal agreujat que s'intueix que va tenir lloc l'any 2015 prescriure passats 10 anys. 

 

Imatge principal: Joan Carles I, el rei emèrit, durant un acte oficial / ACN