La Junta Electoral Central (JEC) té previst adjudicar aquest dijous els cinc escons del Parlament Europeu que guanyarà Espanya una vegada es faci efectiu el Brexit el proper 31 de gener, i entre els eurodiputats que es proclamin electes figura l'exconsellera a l'exili Clara Ponsatí. L'exconsellera podrà anar a Brussel·les a recollir les seves credencials un cop sigui proclamada, tal com van fer Carles Puigdemont i Toni Comín després de la decisió del TJUE sobre Junqueras.

En la seva reunió d'aquest dijous la JEC proclamarà Ponsatí electa juntament amb candidats del PSOE, Vox, PP i Ciutadans, que ocuparan els escons que li corresponen a Espanya, per la marxa del Regne Unit, en funció dels resultats de les eleccions del mes de maig passat.

Segons han confirmat a Europa Press fonts de la JEC, en principi, i si no hi ha renúncies, els proclamats electes seran Marcos Ros Sempere (PSOE), Margarida de la Pisa Carrión (Vox), Gabriel Mato Adrover (PP), Adrián Vázquez Lázaro (Cs) i Clara Ponsatí, que anava de número tres de la llista de Junts.

Al·legació davant del jutge

Just després d'aquest anunci, la defensa de Ponsatí ha anunciat que al·legarà davant del jutge que està treballant sobre la seva extradició a Espanya l'impacte que tindrà la seva possible designació com a eurodiputada després del Brexit, entre altres arguments jurídics. En un comunicat, el seu advocat, Aamer Anwar, també ha informat que Ponsatí compareixerà voluntàriament aquest dijous al matí davant el Tribunal del Xèrif d'Edimburg.

Acatament de la Constitució

La previsió és que tots ells siguin citats la propera setmana en el Congrés per acatar la Constitució davant de la mateixa JEC, pas previ per poder adquirir la seva credencial d'eurodiputats, un acte en el qual no s'espera Ponsatí.

Ara bé, l'exconsellera es beneficiarà de la decisió del TJUE que va resoldre que el president d'ERC, Oriol Junqueras, gaudia d'immunitat parlamentària des que va ser proclamat eurodiputat electe i malgrat no haver acatat la Constitució davant de la JEC.

Després, el Suprem va determinar que Junqueras, condemnat a inhabilitació per la seva participació en l'organització del referèndum il·legal, no podia ser considerat eurodiputat, però la decisió del Tribunal Europeu sí que va obrir la porta que l'Eurocambra expedís les seves credencials d'eurodiputats tant a Puigdemont com a Comín.

Ponsatí esperava que la justícia britànica decidís a la primavera sobre l'euroordre que el jutge Pablo Llarena va reactivar en contra seu quan es va condemnar els impulsors del procés. Tanmateix, la seva proclamació com a eurodiputada electa li permetrà gaudir de la immunitat que correspon als membres del Parlament Europeu i haurà de realitzar nous tràmits.