Es repeteix la mateixa història que el passat juny amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín. Després de ser citada aquest dijous per acatar la Constitució Espanyola a Madrid, i de no haver-s'hi presentat, la Junta Electoral Central ha acordat deixar "temporalment vacant" l'escó d'eurodiputada de Clara Ponsatí, que accedeix al càrrec gràcies al Brexit. L'òrgan electoral continua fent oïdes sordes al Tribunal de Luxemburg sobre el cas Junqueras i diu que ha de desplaçar-se a Madrid i acatar la Constitució. La doctrina del TJUE ha permès justament que Puigdemont i Comín accedissin al càrrec d'eurodiputat sense haver de passar pel tràmit d'acatar la Constitució. La decisió s'ha comunicat al Parlament Europeu.

Després que dimarts no s'hi presentés, en estar exiliada a Escòcia, la JEC va tornar a citar l'eurodiputada de JxCat aquest dijous a la una del migdia. Un cop constatat que no venia a Espanya, li ha denegat l'escó: "En no haver comparegut per prestar acatament a la Constitució, l'escó romandrà temporalment vacant fins que es produeixi aquest acatament". Això no treu, segons la Junta Electoral, que d'acord amb la sentència del TJUE "pugui desplegar els efectes oportuns", com la immunitat parlamentària. Però l'escó continua vacant. 

 

La Junta Electoral Central havia convocat aquest dimarts al migdia els cinc eurodiputats que guanya Espanya amb el Brexit: un del PSOE, un de Vox, un del PP, un de Ciutadans i un de JxCat. I a la cita hi han acudit els altres quatre eurodiputats electes, excepte Clara Ponsatí, que es troba exiliada a Escòcia amb una euroordre i una ordre de detenció nacional dictades pel magistrat Pablo Llarena. Anar a Madrid hauria pogut suposar la seva detenció. Per això, malgrat tornar a ser convocada aquest dijous al migdia, la consellera a l'exili no s'ha desplaçat fins al Congrés dels Diputats.

En el seu acord de dimarts, la JEC argumentava que els casos de Puigdemont i Comín, que van accedir al càrrec després de la sentència del TJUE sense acatar la Constitució espanyola, “no pot servir de fonament” per a Ponsatí. Recordava que l’article 224.2 de la LOREG sobre aquest tràmit és aplicable fins que Luxemburg o tribunals estatals no diguin el contrari. En síntesi, l’àrbitre electoral reconeixia la immunitat a Ponsatí, però indicava que “això no exclou que hagi de complir el requisit d'acatament constitucional establert en l'article 224.2, ni que pugui exigir la seva realització mitjançant procediments diferents dels establerts legalment”.

Per la seva part, Marcos Ros (PSOE), Gabriel Mato (PP), Adrián Vázquez (Cs) i Margarita de la Pisa (Vox) van poder complir el tràmit sense cap problema, i la JEC va comunicar al Parlament Europeu que eren eurodiputats de ple dret.