L'escriptor Javier Cercas es caracteritza pels seus atacs a l'independentisme i als partits que lideren el procés. Aquest cop li ha tocat el rebre al president Carles Puigdemont i a tots els catalans que li donen suport. A través de la seva columna al diari El País, Cercas assegura "que l'home que ha fugit després de provocar el desastre hagi estat premiat pels mateixos catalans que han menyspreat a qui, tot i ser corresponsables de la situació, han assumit dignament la seva responsabilitat i ho estan pagant amb la presó, és un enigma que, em temo, no pot desxifrar-se sense l'ajuda de la psiquiatria".

L'article porta per títol "El creador de caos" i ja d'entrada deixa clar que Puigdemont és un mal polític perquè "fa perillar la pau social a base de la por i la inestabilitat".

L'escriptor acusa el president a l'exili d'haver "partit Catalunya per la meitat". Diu que quan va arribar a la presidència de la Generalitat, el gener del 2016, Catalunya era una societat "pròspera, cohesionada i pacífica", però que en menys d'un any i mig i "abans de fugir de la justícia", la va "partir per la meitat, va provocar la fugida de més de 3.000 empreses i va crear durant dos mesos de malson una atmosfera d'enfrontament civil". 

Per a Cercas, Puigdemont és un polític sorgit "del no res, sense suports ni experiència que ha aconseguit no només convertir-se en el cap del seu partit sinó també en el cabdill i líder carismàtic del separatisme".