La presidenta de la Comunitat de Madrid és la dirigent autonòmica més reconeguda a Espanya, sent coneguda pel 96,97% dels espanyols, segons un estudi de l'Institut IO Investigació.

Malgrat no tenir un càrrec nacional, Isabel Díaz Ayuso és la líder regional més reconeguda a Espanya. Exactament, pel 96,97 % dels espanyols, segons aquest nou sondeig de l'Institut IO Investigació sobre una mostra de més de 5.000 persones per analitzar la situació actual a Espanya, així com en les seves diferents comunitats autònomes.

El segueixen Íñigo Urkullu, president del País Basc, reconegut pel 90,12% dels espanyols; Pere Aragonés, president del Govern de Catalunya, pel 89,61%; Juanma Moreno com a president de la Junta d'Andalusia, pel 88,4%; i el president de Castella-La Mancha, Emiliano García-Page pel 86,17%.

Segons un estudi anterior d'IO Investigació, també el conjunt de tots els espanyols pensa que Madrid (37,25%) és la comunitat autònoma que millor defensa els interessos de la seva regió i la dels seus ciutadans davant el Govern central, independentment del lloc de residència dels enquestats; seguida de País Basc (36,58%) i de Catalunya (29,41%).

Segons l'anàlisi, els espanyols valoren millor de mitjana al govern de la seva pròpia comunitat autònoma que al Govern d'Espanya (4,55 vs 3,87). Per regions, Castella-La Mancha (5,21), País Basc (5,10), Navarra (4,79) i la Comunitat de Madrid (4,72) són les que valoren de forma més positiva al seu executiu.

L'estudi també conclou que, en línies generals, la majoria dels espanyols valoren de manera més positiva a tots els presidents autonòmics que a Pedro Sánchez (4,34 vs 3,60). Ocupen les primeres posicions com a més ben valorats en els seus CC. AA. líders regionals com Emiliano García-Page (Castella-La Mancha), Íñigo Urkullu (País Basc), Juanma Moreno (Andalusia), Gonzalo Capellán (La Rioja) o Isabel Díaz Ayuso (Madrid), entre d'altres. Per darrere del president d'Espanya tan sols es troba Pere Aragonés, ja que el de Catalunya és el president autonòmic amb pitjor nota per part dels espanyols, amb un 3,21 de mitjana.

Millors polítiques

Aquesta anàlisi també destaca que el 21% i el 16% dels espanyols situen Madrid i el País Basc, respectivament, com les dues regions que tenen les millors polítiques autonòmiques en totes les setze matèries analitzades en l'estudi. De fet, des d'IO Investigació assenyalen que "la Comunitat de Madrid destaca de forma notòria en totes les polítiques, sent l'única regió present en totes elles dins del top 3".

De forma concreta, el 43,49 % del conjunt dels espanyols opina que la política duta a terme en transports per l'executiu madrileny és la millor d'Espanya; seguida d'aquelles dutes a terme en els àmbits d'infraestructures i serveis públics (36,12%); fiscalitat i impostos (26,87%); defensa de les llibertats (26,61%); educació (23,63%); i atur (23,48%). A continuació, es troba el vaixell insígnia de la regió madrilenya, la sanitat; seguida de polítiques socials, la lluita contra la corrupció i la seguretat, situant-se Madrid en totes elles per davant de País Basc.

El baròmetre també assenyala que el 15,53% dels madrilenys consideren que la seva comunitat està millor que fa un any i un 49,84% pensen que està igual. Tan sols un 34,63% pensa que és pitjor. Quant a les puntuacions realitzades pels mateixos madrilenys sobre la seva comunitat, les polítiques que millor valoren són el turisme (5,88), transports (5,50), defensa de les llibertats (5,13), neteja (5,00) i les infraestructures i serveis públics (4,94).