"Si complim el nostre deure, amb l'ajuda de Déu, l'enemistat dels pèrfids Estats Units i Anglaterra i les accions dels governs europeus per aplicar una pressió segons ells màxima a la població de l'Iran, fracassaran i donarà com a resultat un cop de puny del poble iraní al seu pit". Aquesta és la declaració de principis del líder suprem Alí Jemenei que coincideix amb l'ordre d'arrest del president americà Donald Trump dictada per l'Iran. Aquesta demanda també es fa extensible a 35 responsables més, segons afirma el govern asiàtic, de l'assassinat del primer general a Bagdad, Qasem Soleimani, mort el passat gener i que va aixecar protestes i malestar arreu del país.

Avís a la Interpol

Segons els informes, el fiscal superior de Teheran, Ali al-Qasimehr, ha declarat que els acusats estaven implicats a "dirigir l'assassinat" de Soleimani i d'altres oficials iranians i iraquians a l'aeroport de Bagdad. Segons informa l'agència IRNA, el govern té intenció de perseguir-lo i retre comptes, fins i tot, quan deixi de ser president si és necessari. A més, també expliquen que s'ha lliurat una sol·licitud de cooperació a la Interpol, organització policial internacional que inclou tant els Estats Units com l'Iran entre els seus membres. De moment, aquesta no s'ha pronunciat.

D'altra banda, cal recordar que els fets del passat mes de gener es van produir enmig d'una enorme tensió entre ambdós països després de l'atac a l'ambaixada americana de l'Irak. Els retrets es van succeir posteriorment i es van traslladar a twitter on Trump va respondre, vacil·lant, amb una bandera americana enorme.

El Pentàgon, també

El general Suleimani, un poderós comandant iranià, va morir per l'atac d'un dron i va ser la cirereta que va acabar de fer esclatar la tensió. Aquest atac es va produir perquè Trump considerava que els nord-americans estaven amenaçats i podrien rebre "de forma immediata". Els mesos posteriors a l'atac, fins arribar al dia d'avui, contradiuen la teoria de Trump. Cal recordar que el Pentàgon també va defensar l'assassinat de Suleimani de qui asseguren que havia preparat diferents atacs contra diplomàtics americans, inclòs un assalt mortal en una base militar iraquiana del desembre passat.

La relació entre els Estats Units i l'Iran fa anys que està tensionada. En part, es deu a que el president Donald Trump va retirar el seu país de l’acord nuclear amb Teheran conclòs sota el seu predecessor. També va tornar a imposar severes sancions a l'Iran. Washington creu que Teheran té un paper desestabilitzador al Pròxim Orient, on dóna suport a la Hezbollah i al règim sirià, entre d'altres.