Té setanta anys i mobilitat reduïda. La mestra jubilada de Palafrugell acusada d'incitar a l'odi contra un guàrdia civil ha tornat aquest dimarts als jutjats, ara per ser investigada per injúries i amenaces a un agent que va participar en les càrregues de l'1-O. I tot per un comentari a les xarxes socials.

La professora, Mariona Reig, s'ha acollit al seu dret a no declarar, tal com ja va fer a l'última visita als jutjats. Ha dit que està "tranquil·la", malgrat que un procés com el que està patint només busca "que estiguem callats". "Però diré el que em sembli, m'he passat mitja vida ensenyant coneixements i valors: creieu que diria una mala paraula?", s'ha preguntat.

Un comentari a xarxes socials

Se l'està investigant per un comentari a les xarxes socials contra un guàrdia civil. Concretament, la foto de l'agent es va difondre a Facebook, on se'l va identificar com un dels guàrdies civils que havien participat en les càrregues policials de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita i Roquetes. En veure la imatge, la mestra va escriure que se li hauria de fer una visita i "tornar-li el favor".

L'agent va denunciar la difusió de la foto i dels comentaris. Quelcom que ha desembocat en una causa en la qual s'acusa la professora d'incitar a l'odi contra el guàrdia civil i que s'ha mantingut secreta durant més de dos anys i que té més de mil folis. A part de la investigació de l'adreça IP o de la titularitat de comptes a les xarxes, la causa ha derivat fins i tot en comissions rogatòries a l'estranger (entre les quals, als Estats Units o a Irlanda).

La Fiscalia no veu delicte

Aquest dimarts, Reig ha hagut de tornar a comparèixer. Aquest cop, investigada per injúries i amenaces contra l'agent en el marc de la mateixa causa. Una causa que s'ha d'arxivar "de manera immediata", segons l'advocada de la professora, Montse Vinyets, ja que hi ha un escrit de la Fiscalia que no veu delicte d'incitació a l'odi. Però, malgrat tot, la jutgessa manté la imputació, incorporant les injúries i amenaces.

"La decisió correcta i jurídicament aplicable seria un arxivament absolut, perquè no hi ha cap fet constitutiu de delicte; el comentari de Facebook és totalment innocu", ha afegit Vinyets. A més, l'advocada destaca la "pretensió econòmica per part del denunciant", que es troba de baixa i té reconeguda una invalidesa del 50% arran d'aquests fets. "Al·lega que ha patit nombrosos perjudicis morals, físics i psicològics; però ens sembla que es trenca qualsevol relació entre els fets que ell denuncia i les conseqüències que recullen els informes", ha explicat.

maestra jubilada palafrugell dolors bassa exconsellera ACN

L'exconsellera Dolors Bassa ha anat a mostrar el seu suport a la mestra jubilada de Palafrugell / ACN

Al davant dels jutjats de la Bisbal, on ha anat a declarar de manera telemàtica, una cinquantena de persones s'han reunit per donar-li suport. Entre la gent que ha anat a mostrar el seu suport es troba l'exconsellera Dolors Bassa, que coneix Reig d'haver treballat juntes algun temps fent de mestres. "És bestial que a una persona gran i discapacitada, perquè hagi fet un escrit al Facebook, se li puguin imputar delictes d'odi; no s'entén de cap manera", ha dit l'exconsellera. 

"Nosaltres hem sortit de la presó amb un indult i és evident que tenim millor qualitat de vida, però també és evident que la repressió no s'ha acabat", ha afegit Bassa, que diu que s'ha de continuar treballant per aconseguir l'amnistia i el dret a l'autodeterminació.

 

Imatge principal: La mestra jubilada de Palafrugell, Mariona Reig, aquest dimarts arribant als jutjats de la Bisbal d'Empordà / ACN