Ara fa un mes, l’Assemblea de Madrid va aprovar un document que demanava la il·legalització dels partits independentista. El govern espanyol va decidir traslladar-la als seus serveis jurídics. Ara fa deu dies, el Parlament va aprovar una resolució de resposta a la sentència del procés esquivant les advertències del Tribunal Constitucional. El govern espanyol va dir que ho estudiaria. En plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchezamb ERC, i en contrast amb la celeritat d’anteriors ocasions, La Moncloa es limita a dir que continuen estudiant-les. De moment no actua.

A La Moncloa és tot prudència. Encara no donen per feta l'entesa amb Esquerra Republicana, malgrat el que va donar a entendre Pedro Sánchez aquest dimecres. Ara neguen que estigui fet, sinó que caldrà veure com es desenvolupen les converses. La voluntat d'una investidura abans de Nadal es manté. El Rei celebrarà la ronda de consultes dimarts i dimecres que ve.  Mentrestant, eviten moviments que puguin fer trontollar el tauler de joc, com les impugnacions al Tribunal Constitucional.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dijous, la portaveu Isabel Celaá s’ha limitat a dir que “totes dues resolucions continuen sent estudiades”. I ha volgut deixar-ho clar: “Tinguin l’absoluta seguretat que el govern es deu al principi de legalitat. No acceptarà cap vulneració de la legalitat, ni en una ni en l’altra”. De moment, però, les impugnacions s’han paralitzat a La Moncloa.

Dimarts de la setmana passada, el Parlament va aprovar la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP de resposta a la sentència, que rebutjava la "censura" que fa el Tribunal Constitucional al dret a l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia. També s'hi citava la part que l'alt tribunal va suspendre. Després de l’aprovació de la resolució de resposta a la sentència, La Moncloa ja ho va advertir: “No deixarem sense resposta res que sigui il·legal”.

Per altra banda, el passat 7 de novembre l'Assemblea de Madrid va aprovar una proposició no de llei de Vox, que demanava al govern espanyol que il·legalitzés  "els partits separatistes que atemptin contra la unitat de la nació". La iniciativa va tirar endavant amb el suport del PP i Cs, mentre que els grups de l'esquerra van oposar-se en bloc a la iniciativa.

Cal tenir presents els “límits” de cada part

Pel que fa al malestar d’ERC per les paraules de Pedro Sánchez, que refreden la possibilitat d’entesa, la dirigent socialista ha dit que no li correspon a l’executiu valorar-ho. No obstant això, ha defensat que “per a qualsevol negociació es requereix de voluntat i naturalment conéixer els límits d’una part i altra part”. En aquest sentit, també ha volgut deixar clar que “el president no va donar res per fet”. La resta de preguntes les ha desviat a les formacions polítiques, també les referents als “instruments polítics” sobre els quals negocien el PSOE i ERC.

"Tan aviat com sigui possible"

La portaveu en funcions ha insistit que cal tenir un govern "tan aviat com sigui possible". Ha assenyalat que Pedro Sánchez estarà "honorat" de rebre l'encàrrec del rei Felip VI, que dimarts i dimecres de la setmana que ve celebrarà la ronda de consultes prèvia a la investidura. Això obre la porta a una possible investidura abans de Nadal. La dirigent socialista ha interpel·lat totes les formacions perquè ho facin possible. “És una responsabilitat d’Estat” ajudar a la governabilitat d’Espanya, ha insistit la dirigent en funcions.